Kabinet neemt geen maatregelen voor woningmarkt

4 december 2008

HOUTEN – Het kabinet ziet af van een noodplan voor de woningmarkt om te voorkomen dat deze te erg gaat lijden onder de financiële crisis. 

Dit is gebleken uit een reeks schriftelijke antwoorden van minister Eberhard van der Laan voor Wonen en Wijken op vragen uit de Tweede Kamer.

Ella Vogelaar, de voorganger van van der Laan, gaf eind oktober aan dat het kabinet binnen enkele weken met een "pakket maatregelen" zou komen.

Volgens de nieuwe minister geeft "de situatie op de woningmarkt op dit moment geen aanleiding om het bestaande instrumentarium aan te passen".

Van der Laan wil bijvoorbeeld de overdrachtsbelasting niet verlagen als stimulans voor mensen om een andere woning te kopen. Daarnaast komt er geen tijdelijke verhoging van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG).

Volgens van der Laan "zijn er al langer bekende oorzaken" voor de inzakkende productie van woningen, waaronder de aanhoudend hoge bouwkosten.

"Daarnaast is er de recente kredietcrisis met terughoudendheid bij het financieren van bouwprojecten die voor een verdere terugloop van de woningproductie zorgt", aldus minister van der Laan.

De PvdA-bewindsman houdt daarom wel de vinger aan de pols. "Mocht blijken dat de situatie op de woningmarkt de komende maanden verslechtert en afwijkt van een normale economische neergang, dan zal het kabinet zich beraden op aanvullende maatregelen".

De vier grote steden en de Vereniging Eigen Huis vroegen in oktober reeds om maatregelen om te voorkomen dat bouwprojecten stilvallen. De steden zien een verruiming van de Nationale Hypotheekgarantie als mogelijke maatregel.

Bron: nu.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Serviceflat

Een serviceflat is een flat waarbij de bewoners gebruik kunnen maken van centrale voorzieningen en diensten zoals een huismeester, medische hulp en een maaltijdservice.