Klik hier om WhatsApp te openen

Jongeren verbruiken meeste water met douchen

Jongeren staat per jaar in totaal drie volle dagen onder de douche. Per douchebeurt verbruiken ze maar liefst 80 liter water. Ouderen en kinderen houden het bij slechts 35 liter waterverbruik per dag. Een groot verschil!

Veel energie nodig voor opwarmen water

Gemiddeld staan we vijf keer per week negen minuten onder de douche. Dan zijn de douchebeurten op de sportclub en op vakantie niet meegerekend. Dit blijkt uit een analyse van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal op basis van gegevens van TNS NIPO. „In Nederland is niet het waterverbruik de boosdoener voor het milieu, maar het energieverbruik dat nodig is voor het opwarmen van het douchewater. Warm water kost namelijk vijftig keer meer energie dan koud water”, vertelt Kirsten Palland van Milieu Centraal.

Korter douchen = flink besparen

In totaal veroorzaakt douchen een CO2 uitstoot van 200 kilo per persoon per jaar. Palland: „Als je maximaal 5 minuten zou douchen, kun je 90 kilo CO2 besparen. Doen we dat allemaal, dan besparen we 1,5 miljard kilo CO2 per jaar. Dit is te vergelijken met het jaarlijkse energiegebruik van alle Amsterdamse huishoudens.

Tips: time de tijd onder de douche

Milieu Centraal heeft tips om een douchebeurt te verkorten. Eén: klok je douchetijd op maximaal 5 minuten met een timer, zandloper of een muzieknummer. Twee: kies een waterbesparende douchekop, dan gebruik je ongemerkt minder water per minuut. Drie: koop een zonneboiler of een speciale douche-wtw (wint warmte terug uit je weggespoelde douchewater). Met deze tips bespaar je flink op je energiegebruik.

Waarmee kunnen we je helpen?