Jonge woningstarter brengt ‘eigen geld’ in

6 februari 2020

Afgelopen jaar waren er ten opzichte van 2018 62% meer woningkopers in de leeftijdscategorie tot 25 jaar, zo onderzocht een groot adviesketen. Hoe is dat mogelijk in deze tijden van krapte? Steeds meer ouders springen bij, zo wordt gesuggereerd. Daarnaast vertrekt de jonge starter uit de Randstad, naar meer betaalbare regio’s.

5% zelf inbrengen

Sowieso moet de starter tegenwoordig eigen geld meebrengen, er kan immers niet meer dan 100% van de woningwaarde worden geleend. Er komt überhaupt ongeveer 5% aan kosten bij, wat de startende koper niet kan lenen maar zelf moet inbrengen. Daarbij wordt er tegenwoordig vaak overboden, dat extra ‘bedrag’ kan niet altijd worden meegefinancierd in de hypotheek.

Meer dan 10% van de koopsom

Zo’n 94% van de starters tot 25 jaar die in 2019 een woning kochten (tussen de €100.000 en €300.000), deden dit met inbreng van eigen geld, een derde van deze groep bracht zelfs meer dan 10% van de koopsom zelf mee. Financiële steun van (vermogende) ouders lijkt steeds meer gemeengoed te worden, niet alleen bij de jonge starters, maar ook bij de groep 25- tot 35-jarigen.

4900 jonge woningeigenaren

Volgens de meest recente cijfers van het Kadaster kochten vorig jaar zo’n 4900 jonge starters een woning, dat waren er ruim 300 minder dan het jaar ervoor. Het lukt dus steeds minder (begin) twintigers om een huis te kopen. In bepaalde regio’s is juist een toename merkbaar van het aantal starters tot 25 jaar dat huiseigenaar wordt.

Buiten de Randstad

In Friesland is de stijging het meest opmerkelijk, daar hebben in 2019 bijna 109% meer jonge starters een woning gekocht dan het jaar ervoor. Ook Noord-Holland is populair bij huizenkopers onder de 25: daar nam het aantal met 100% toe. Het zuiden van het land blijft ook niet achter, in Limburg nam de hoeveelheid jonge woningkopers ook met 88,5% toe. Maar zelfs in deze regio’s buiten de oververhitte Randstad is het bijna noodzakelijk een vermogend familielid te betrekken bij de woningaankoop, landelijk stijgt de gemiddelde huizenprijs nog steeds fors.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Comparanten

Comparanten zijn de personen die voor het opmaken van een authentieke akte persoonlijk ter ondertekening voor de notaris verschijnen of voor de rechter voor een verklaring.