Isolatie woning wordt goedkoper

28 mei 2009

HOUTEN – Het moet voor huiseigenaren goedkoper worden om hun huis te isoleren vinden de coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie. Er moet hiervoor een subsidie komen voor het plaatsen van dubbel glas en het btw-tarief op de isolatiewerkzaamheden  moet van 19 naar 6 procent verlaagd worden.

Tijdens een debat in de Tweede Kamer met staatssecretaris Jan Kees de Jager (financiën) hebben de drie partijen op initiatief van het CDA hun voorstellen gedaan. De maatregelen zouden moeten gelden voor zowel koop- als huurwoningen. Het is nog niet duidelijk hoeveel het gaat kosten, maar de maatregelen moeten wel zo snel mogelijk ingaan.

Om milieuvriendelijke maatregelen te nemen, zoals dubbel glas of zonnepanelen, wil GroenLinks huizenbezitters zogenoemde groene woonbonnen geven. Elk huishouden met een woning ouder dan 20 jaar of met een inkomen tot een ton, zou een bon van 500 euro moeten krijgen.

Voor huisisolatie gaat vanaf 1 juli tot eind 2010 het lage btw-tarief van 6 procent gelden in plaats van 19 procent. Mensen met een eigen huis moeten hierdoor worden aangemoedigd om hun huis te laten isoleren. Dat levert energiebesparing op, maar ook meer werk voor de bouwsector die erg lijdt onder de economische crisis. “Dit is goed voor de bouwsector en goed voor huishoudens”, zei CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. De Jager noemt het plan ‘sympathiek’ en gaat er mee aan de slag.

Bron: Nu.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Hypotheekgever

De eigenaar van een woning is de hypotheekgever. Diegene geeft het recht van hypotheek als zekerheid aan de geldverstrekker. In veel gevallen is dit ook de geldnemer.