Is het slim om de lage hypotheekrente zo lang mogelijk vast te zetten?

29 januari 2019

Goed nieuws: de rente op hypotheken met een lange looptijd (van 20 en 30 jaar vast) is de afgelopen week bij veel aanbieders wat gedaald. De rentepercentages voor lange periodes rentevast verschillen nauwelijks meer. Is het handig om de hypotheekrente dan voor in ieder geval 30 jaar vast te zetten?

30 jaar vast

Op dit moment stellen we vast dat bij ongeveer tien van onze goedkoopste geldverstrekkers het renteverschil tussen 20 of 30 jaar vast maar 0,2% is. Dit is een minimaal verschil als je het bijvoorbeeld vergelijkt met het verschil tussen 10 en 20 jaar, dat ligt op ruim 0,6%. Je zou zeggen dat het dus sowieso de moeite loont om je hypotheek voor de maximale periode van 30 jaar vast te zetten, maar klopt dit wel?

Langer rentevast

Eerder kozen hypotheeknemers vaak voor een rentevaste periode van 10 jaar, waarna een nieuwe rentevaste periode werd vastgesteld op basis van de hypotheekrente op dat moment. Tegenwoordig kiezen de meeste mensen ervoor om hun lening voor in ieder geval 20 jaar vast te zetten, logisch in deze periode van historisch lage rente.

Hypotheek meeverhuizen

De komende periode gaat de hypotheekrente waarschijnlijk nog wel enkele tienden dalen, maar vanaf de zomer zet hoogstwaarschijnlijk de stijging in, als de ECB haar rentetarieven verhoogt. Dan kun je maar het beste 30 jaar vast zitten aan een nog lage hypotheekrente, helemaal omdat je in de meeste gevallen je gunstige hypotheek mee mag ‘verhuizen’ naar je volgende woning.

Korte looptijd toch voordeliger?

Toch kan het ook juist voordelig zijn om een kortere looptijd te kiezen, zo betoogt de Consumentenbond. Als je namelijk kiest voor bijvoorbeeld 10 jaar vast, scheelt het behoorlijk in rente en kun je het geld dat je bespaart extra aflossen. Als de hypotheekrente dan flink is gestegen aan het einde van je rentevaste periode, heb jij hier door je vroege aflossingen weinig last van.

Wat is voor jou de beste optie? Natuurlijk kunnen onze hypotheekadviseurs  niet de toekomst voorspellen, maar ze kunnen wel samen met jou kijken wat in jouw persoonlijke situatie nu de meest voordelige rentevaste periode voor je is. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking!

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

BTW

BTW is de Belasting over de Toegevoegde Waarde. Dit is een omzetbelasting die de overheid heft op de levering van producten en diensten. Deze is inbegrepen bij de prijs die de consument …