Klik hier om WhatsApp te openen

Is het einde van de historisch lage hypotheekrente in zicht?

11 oktober 2021

De marktrentes zijn aan het oplopen, terwijl de hypotheekrentes nog extreem laag liggen. Is dit een houdbare situatie voor geldverstrekkers? Of volgt de hypotheekrente binnenkort de stijgende trend op de kapitaalmarkt?

Stijgende marktrentes

Al maanden is de inflatie erg hoog. Daarnaast zien we dat de marktrentes de afgelopen weken aan het stijgen zijn. Nu was dit de afgelopen periode wel vaker aan de hand, maar had dit weinig invloed op de hypotheekrente. Dit heeft alles te maken met de pittige concurrentiestrijd waarin geldverstrekkers zijn verwikkeld.

Concurrentie en coronasteun

Er zijn ontzettend veel hypotheekaanbieders die met elkaar moeten concurreren. Die strijd houdt de rente laag, maar gaat ten koste van (een deel van) de berekende marge over een hypotheek. Daarnaast boden centrale banken in de nasleep van de pandemie veel coronasteun, die nu, met de hoge inflatie, wordt heroverwogen. Zo wil de Europese Centrale Bank later dit jaar minder obligaties opkopen.

Verdere stijging kapitaalmarktrente

Wat betekent de afnemende coronasteun van centrale banken voor de hypotheekrente? Er zal, zo verwachten beleggers, minder geld in de economie worden gepompt. Hierdoor stijgt de kapitaalmarktrente verder. Het wordt zo steeds duurder om geld uit te lenen. Op een gegeven moment zullen geldverstrekkers – ondanks de grote concurrentie – genoodzaakt zijn hun hypotheekrente op te laten lopen.

Evenwicht?

Waar in augustus de hypotheekrente nog uitsluitend daalde, zien we de laatste weken al een aantal hypotheekaanbieders die de rente voorzichtig verhogen. Het aantal verhogingen en verlagingen is nog in evenwicht, maar voor hoe lang?

Wil je nu nog profiteren van de extreem lage hypotheekrente? Laat je adviseren door een van onze experts bij het over- of aflsuiten van de meest voordelige hypotheek in jouw persoonlijke situatie!

Auteur: Francis Boer