Invloed van Airbnb op de huizenprijzen

16 januari 2019

Het ligt voor de hand: op plekken waar veel woningen worden verhuurd via Airbnb, worden de huizen gewilder en dus duurder. Men vermoedde het al lang, maar nu is het ook echt bewezen door de Vrije Universiteit, die een aantal jaar onderzoek deed in Los Angeles.

Vergunning als hoteleigenaar

De metropoolregio Los Angeles was het onderzoeksgebied voor de VU, waar ze verschillende gebieden met elkaar vergeleken. Een aantal gemeenten heeft namelijk de verhuur via Airbnb beperkt. Wil je in de bewuste gemeente kamers via de woonsite verhuren, heb je een vergunning nodig als hoteleigenaar. Dit vormde mooi vergelijkingsmateriaal met de gemeenten in LA die dit soort Airbnb beperkingen niet kennen.

 4% verschil

Wat blijkt? In de steden rondom LA waar de verhuur via Airbnb niet aan banden was gelegd, lag de huizenprijs 4% hoger dan in de gemeenten die dat wel hadden gedaan. Tweeënhalf jaar na de invoering van de vergunningsregel is het verschil dus al zover opgelopen. In onder andere West Hollywood, Beverly Hills en Santa Monica is deze beperkende regel ingevoerd, waardoor er hier 15% tot 20% minder kamers en appartementen via Airbnb werden verhuurd.

Groot verschil

Waarom is het prijsverschil zo groot? Onderzoekers geven aan dat huizen die via Airbnb verhuurd kunnen worden interessant zijn voor beleggers, het is de (grote) investering meer dan waard. Ook consumenten zelf die huizen kopen in een gebied zonder vergunningsregel, kunnen meer betalen voor een woning, omdat ze het via het platform wel weer terugverdienen.

Overlast

Universitair hoofddocent Hans Koster, die het onderzoek heeft geleid, meent dat ditzelfde effect optreedt in Amsterdam. De prijzen worden omhoog gestuwd door de verhuur via Airbnb. Toch zijn er ook grote verschillen, zo is de woningdichtheid veel lager in LA, waardoor er minder overlast is van al  rolkoffertoeristen die in de smalle straten van Amsterdam voor grote irritatie zorgen. Op de drukste plekken in onze hoofdstad, vol Airbnb kamers en appartementen, ligt de huizenprijs door de overlast juist een stuk lager, tot wel €1500,- per vierkante meter.

Toeristenbelasting

In 2017 werden er 2,1 miljoen Airbnb-overnachtingen geboekt in Amsterdam, tegenover 0,6 miljoen in de rest van Nederland. Om dit aantal terug te dringen, is er al nieuw beleid in de hoofdstad: Amsterdammers mogen hun woning maar dertig dagen per jaar verhuren, in plaats van de eerdere zestig. Koster raadt daarnaast aan om een toeristenbelasting van €20,- per nacht te rekenen, plus 25% van de huurprijs die moet worden afgedragen aan de gemeente.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Krediethypotheek

Bij een krediethypotheek is het mogelijk een hypotheek te laten vestigen op een woning, zonder dat er op dat moment al een lening is afgesloten. Deze vorm wordt voornamelijk gebruikt …