Klik hier om WhatsApp te openen

ING voorspelt meer wanbetalers hypotheek door stijgende inflatie

4 februari 2022

Uit de jaarcijfers van ING blijkt dat de grootbank 124 miljoen euro opzijzet voor mensen die hun hypotheeklasten niet meer kunnen betalen door sterke inflatie. Een uitzonderlijk hoog bedrag, dat niet lijkt te passen bij de huidige financiële markt. Hoe zit dit?

Goed bezig

Hypotheekverstrekkers zien het voorlopig niet gebeuren dat veel consumenten door de stijgende inflatie in de problemen komen. Nederlanders zijn de afgelopen jaren goed bezig: de hypotheekschuld wordt door de overgrote meerderheid binnen de gestelde termijn afbetaald. Hierin helpt natuurlijk dat je als hypotheekhouder een deel van je schuld verplicht moet aflossen. Ook helpen de vele oversluitingen: een lagere hypotheekrente is immers makkelijker op te brengen dan een hoge.

Stroppenpot

De ING zelf ziet op het moment ook geen verontrustende ontwikkelingen, de meeste klanten kunnen nu nog prima hun rente en aflossing betalen. Waarom dan die 124 miljoen in de zogenaamde ‘stroppenpot’? Er zijn complexe modellen die de invloed van de stijgende hypotheekrente en inflatie op de langere termijn doorberekenen. Die modellen laten zien dat de kans op wanbetalers meegroeit met die stijgende inflatie en rente.

Waardedaling onderpand

De grootbank zelf geeft wel aan dat het bedrag dat ze hebben gereserveerd voornamelijk bedoeld is voor consumenten die nu al voorzichtig in de problemen zitten. Daarnaast is een deel van het geld bedoeld om de verliezen voor ING op te vangen als het huis dat dient als onderpand in waarde daald.

Internationale markt

Niet de complete 124 miljoen euro is gereserveerd voor de Nederlandse consumenten van de bank. Voor die groep wordt zo’n 49 miljoen euro opzij gezet. Nog eens 46 miljoen euro is bedoeld voor de Belgische klanten. De overgebleven 29 miljoen euro is voor bankklanten van ING in andere landen, zoals Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Italië.

Auteur: Francis Boer