ING: Huizenmarkt herstelt zich mogelijk tot niveau 2007

1 juni 2016

Dat het goed gaat met de huizenmarkt is inmiddels wel bekend. Nu concludeert ING dat er dit jaar voor het eerst sinds 2007 meer dan 200.000 bestaande woningen verkocht kunnen gaan worden. Dit was het laatste succesjaar wat betreft het aantal verkochte bestaande woningen, waarin dit aantal ook boven de 200.000 uitkwam.

Stijging huizenprijzen

Niet alleen het aantal woningen dat een nieuwe eigenaar krijgt stijgt, maar ook zullen huizenkopers steeds meer moeten gaan betalen voor hun nieuwe onderkomen. Hierbij wordt over dit jaar 4 procent stijging van de huizenprijzen verwacht. In de jaren erna zal deze echter weer afnemen is de verwachting van ING.

Verwachtingen Rabobank

Qua prijsstijging heeft de Rabobank andere verwachtingen. Deze meldde eerder dat zij denkt aan een stijging van 3,5 tot 5,5 procent over 2016. Over 2017 is de Rabobank helemaal positief gestemd: een stijging van 5 tot 7 procent is de verwachting.
Al deze positiviteit is er niet zomaar bij de Rabobank: de aanhoudende lage rente en de hogere koopkracht maken veel goed. Ook zijn er meer mogelijkheden voor het meetellen van een tweede inkomen bij een hypotheekaanvraag.

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Executoriale titel

Een executoriale titel is het originele stuk waarmee de geldverstrekker tot executie kan overgaan.