Offerte aanvragen
Gratis telefonisch advies 030 - 237 44 88

In stapjes oversluiten moet kunnen

In stapjes oversluiten moet kunnen
28 november 2017

De Tweede Kamer is er heel duidelijk over: een hypotheek zou in stapjes overgesloten moeten kunnen worden. Dit moet voorkomen dat er hoge boetes betaald moeten worden als klanten willen profiteren van een lage hypotheekrente, en daarvoor hun complete lening over moeten sluiten.

Hoe werkt het ‘stapjesplan’?

Wil je overstappen op een hypotheek met een lagere rente, dan zou je jaarlijks 10 tot 20% maximaal af kunnen lossen van je huidige hypotheek, en om dat op te brengen een andere – meer voordelige – hypotheek afsluiten. Als je dat als huizenbezitter een paar jaar achter elkaar doet, ben je op een gegeven moment eigenlijk overgegaan op een nieuwe, goedkopere hypotheek. Dit kan uiteindelijk honderden euro’s per maand schelen, zo menen de bedenkers van de motie van het ‘stapjesplan’ die door de Kamer werd aangenomen.

Dwarsgezeten door hypotheekverstrekkers

Wat houdt de klant tegen om dit stappenplan te ondernemen? Volgens onder andere Tweede Kamerlid Erik Ronnes van het CDA, werken banken en verzekeraars ontzettend tegen. Huizenbezitters die op een dergelijke manier de rente van hun hypotheek willen verlagen worden nu nog dwarsgezeten door de hypotheekaanbieders.

Oproep vanuit de Kamer

Het voorgaande is vanuit het standpunt van de verstrekker misschien niet vreemd, maar helemaal niet gewenst, zo meent de Tweede Kamer. Ze roept staatssecretaris van Financiën, Menno Snel, op om te zorgen dat de hypotheekverstrekkers en de toezichthouder hun verzet staken.

Blijf op de hoogte van de laatste rentewijzigingen

Meld u aan voor onze rentealerts.

Meer nieuws

Garantie overheid voor energiezuinige woningen
Stop met jojo-en NHG-grens voor rust op woningmarkt
SNS verlaagt rente per 1 mei

SNS verlaagt de variabele en vaste rentes voor NHG en niet-NHG hypotheken in alle risicoklassen. De percentages voor hypotheken met een schuld-marktwaardeverhouding onder de 66 procent of boven de 88 … lees meer

Bespaar met de belastingtips van hypotheekrente.nl
Banken rekenen renteverlaging niet door aan consument
GMAC gestopt met hypotheken in Nederland
Over hypotheken

Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW)

Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen is de privaatrechtelijke stichting, die de Nationale Hypotheek Garantie afgeeft. Het WEW wordt bestuurd door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de Nederlandse Vereniging van Banken, het …