In grote steden minder woningen te koop

30 oktober 2014

HOUTEN – Het aanbod te koop staande woningen daalt in de stad ongeveer twee keer zo snel als op het platteland. Volgens een analyse van het economisch bureau van ING is het aanbod in de 25 grootste steden van Nederland met 20 procent teruggelopen, vergeleken met de piek in het woningaanbod 1,5 jaar terug.

Vooral in Amsterdam (41 procent), Haarlem (32 procent), Leiden (32 procent), Zaanstad (30 procent) en Utrecht (27 procent) staan flink minder woningen te koop. In de rest van Nederland is de daling van het woningaanbod kleiner. Daar bedraagt de afname slechts 9 procent vergeleken met het hoogtepunt begin 2013. Bovendien is niet overal sprake van een afnemend aanbod. Zo stijgt in ongeveer één op de zes gemeenten het aantal te koop staande woningen nog altijd.

In totaal staan er nu ruim 200.000 huizen te koop. Dat waren er 1,5 jaar geleden nog zo'n 230.000. De daling in het aanbod is goed nieuws voor mensen die hun huis willen verkopen. Hierdoor stijgen de huizenprijzen weer. De prijzen in Amsterdam liggen nu bijvoorbeeld 7,7 procent hoger dan tijdens het dieptepunt, aldus ING. In Utrecht is dat 4,7 procent.

Bron: Nu.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Legator

De legator is de erflater die het testament heeft opgemaakt.