In derde kwartaal opmerkelijk veel woningen verkocht

8 oktober 2015

HOUTEN – De woningmarkt trekt verder aan. Er zijn in het derde kwartaal fors meer huizen verkocht dan een jaar eerder. Dat blijkt donderdag uit voorlopige gegevens van makelaarsorganisatie NVM. De organisatie spreekt van "het beste derde kwartaal sinds 2007". 

Makelaars van NVM hebben 36.277 verkopen geregistreerd. Dat zijn er 27 procent meer dan een jaar geleden (28.564) en 2,3 procent minder dan in het voorgaande kwartaal (37.145). De organisatie schat dat het in de hele markt om ongeveer 47.500 transacties gaat.

"Dat is opmerkelijk, omdat in de zomermaanden altijd minder verhuisbewegingen plaatsvinden dan in het lenteseizoen", stelt NVM-voorzitter Ger Hukker.

Bovendien had NVM in het derde kwartaal een stuk minder transacties verwacht, omdat de leennormen op 1 juli verder zijn verscherpt en ook de maximale grens voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) in die maand is verlaagd. Toch leidden die aanpassingen niet tot een dip in juli.

"De beperkende voorwaarden met betrekking tot de financiering, die toen ingingen, zorgden niet alleen voor veel beweging op de woningmarkt in de weken voorafgaand, maar ook in de weken kort daarna", verklaart Hukker.

In de laatste weken van het kwartaal daalde het aantal transacties weer en presteerde de woningmarkt meer naar verwachting.

Bron: Nu.nl 

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Mede-onderzetting

Dit is het tot meerdere zekerheid brengen van een registergoed (vaak een woning) onder hypothecair verband. De eigenaar van het extra onderpand is geen schuldenaar van de hypotheek. Indien de …