IMF trekt eigen cijfers woningmarkt in twijfel

HOUTEN – Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) komt terug op de bevinding dat de stijging van Nederlandse huizenprijzen in de afgelopen tien jaar voor 30 procent uit lucht zou kunnen bestaan.
 
„De exacte cijfers moeten met een korreltje zout genomen worden”, aldus Roberto Cardarelli. Hij is de hoofdauteur van het omstreden hoofdstuk over huizenprijzen in de World Economic Outlook van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

In Nederland werd fel gereageerd door hoogleraren, bankiers, makelaars en politici op de beweringen van het IMF. Het IMF zou belangrijke factoren vergeten zijn mee te wegen, zoals de hypotheekrenteaftrek en de schaarste op de huizenmarkt vanwege de achterblijvende nieuwbouwproductie. Minister Bos noemde het rapport een „misser” en gaat een brief sturen aan het IMF om nog eens zijn ongenoegen te uiten. President Wellink van De Nederlandsche Bank was ook negatief over het IMF rapport, dat volgens hem een aantal onterechte aannames bevatte over de Nederlandse woningmarkt. Wellink is van mening dat het IMF de mondiale financiële onrust alleen maar vergroot in plaats van de financiële stabiliteit te bevorderen, wat de opdracht van het fonds is.

Speculeren over woningmarkten is een gevoelig punt omdat de extreme daling in Amerikaanse woningprijzen de basis is van de huidige kredietcrisis. Steeds meer Amerikanen konden hun hypotheek niet meer betalen, waardoor de huizenprijzen daalden en banken in problemen kwamen. Het gevolg was wereldwijde miljardenafschrijvingen op hypotheekobligaties.

„Het voorspellen van zeepbellen is ongelooflijk moeilijk voor economen. Dat geldt ook voor ons”, geeft Cardarelli aan. Op de vraag of de Nederlandse huizenmarkt volgens het IMF gaat instorten zegt de econoom: „Ik zou daar geen ja op durven zeggen. Ik kan alleen niet uitsluiten dat een deel van de prijsstijging niet wordt veroorzaakt door fundamentele economische drijfveren als een stijging van de inkomens of een toename van de beroepsbevolking.”

Het Centraal Planbureau (CPB) denkt dit wel uit te kunnen sluiten. De overwaardering op de huizenmarkt was, volgens de onderzoekers, in 2003 10 procent: het prijsniveau lag hoger dan vraag en aanbod normaliter rechtvaardigen. Volgens het CPB is sindsdien de zeepbel echter compleet verdampt. Dat is het gevolg van een gunstige ontwikkeling van inkomens en financiële vermogens, en ook de achterblijvende nieuwbouw.

bron: NRC

Waarmee kunnen we je helpen?