Klik hier om WhatsApp te openen

Hybride hypotheek

Door de jaren heen zijn er verschillende hypotheken mogelijk geweest, waaronder een beleggingshypotheek, spaarhypotheek en hybride hypotheek. Wat is een hybride hypotheek? Dit type hypotheek wordt ook wel de spaar/beleggingshypotheek genoemd. Deze hypotheek biedt namelijk de zekerheid van een spaarhypotheek en de flexibiliteit van een beleggingshypotheek. Je betaalt een vast bedrag per maand. Over een deel daarvan ontvang je vervolgens een rente die gelijk is aan jouw hypotheekrente. Het andere deel van de maandpremie wordt in verschillende beleggingsfondsen belegd. Je bepaalt bij een hybride hypotheek zelf welk deel je gegarandeerd spaart of risicovol belegt. Je maakt verder volledig gebruik van de renteaftrek, kunt beleggingsrisico’s tijdelijk vermijden en maakt kans op een hoog rendement. Wel is de hypotheekrente van een hybride hypotheek vaak iets hoger dan bij een leven- of beleggingshypotheek.

Verlengen kan nog wel

Is het misschien wat voor jou, zo’n hybride hypotheek? Een nieuwe hybride hypotheek afsluiten is echter niet meer mogelijk sinds 2013. Als starter heb je vandaag de dag nog weinig keus op hypotheekgebied. Wil je in aanmerking komen voor hypotheekrenteaftrek? Dan kun je kiezen uit een lineaire of annuïteitenhypotheek. Dit zijn beide hypotheekvormen waar je jaarlijks een gedeelte aflost. Heb je al vóór 2013 een hybride hypotheek afgesloten en is het einde van de looptijd in zicht? Dan kun je de hybride hypotheek verlengen of oversluiten. Wat is voor jou de meest voordelige optie? Lees hieronder meer over deze hypotheek of neem contact op met een van onze adviseurs om jouw mogelijkheden te bespreken.

De belangrijkste kenmerken van een hybride hypotheek

  • Er is geen verplichte aflossing tijdens de looptijd. Hierdoor profiteer je maximaal van de fiscale mogelijkheden;
  • Je hebt vaste maandelijkse lasten. Deze bestaan uit rente en premie;
  • Aan het einde van de looptijd wordt de hypotheek in principe (gedeeltelijk) afgelost met de uitkering van de kapitaalverzekering;
  • De uitkering van de gespaarde of belegde premies is belastingvrij, mits je aan bepaalde voorwaarden voldoet;
  • Het rendement is naar keuze niet, gedeeltelijk of geheel gegarandeerd;
  • De premies worden belegd in units met een ruime keuze aan beleggingsmogelijkheden, waaronder een hypotheekrentefonds;
  • De constructie is zeer flexibel bij tussentijdse wijzigingen en je hebt de mogelijkheid om binnen de verzekering te switchen van sparen naar beleggen en andersom;
  • De combinatie hypotheekverstrekker/verzekeraar ligt vast;
  • Premies worden vastgesteld op basis van het zogenaamde “universal-life principe”.

Wil je nog meer informatie of wat extra hulp? Vraag nu vrijblijvend een advies aan voor het oversluiten of verlengen van een (hybride) hypotheek!

Waarmee kunnen we je helpen?