Klik hier om WhatsApp te openen

Beleggingshypotheek

Bij een beleggingshypotheek is sprake van een combinatie tussen een aflossingsvrije hypothecaire geldlening en een verpande beleggingsverzekering. Binnen deze verzekering worden de ingelegde premies belegd door de verzekeraar. In tegenstelling tot sparen brengt beleggen een risico met zich mee. Je weet immers vooraf niet wat de waarde van de belegging zal zijn aan het einde van de looptijd. Je hebt geen zekerheid dat de hoogte van de verzekeringsuitkering aan het einde van de looptijd hoog genoeg is om jouw gehele hypotheek af te lossen. Bij een gelijkblijvend rentepercentage blijven de hypotheeklasten gedurende de gehele looptijd gelijk.

Verlengen, of toch oversluiten?

Lijkt deze hypotheekvorm je wel wat? Sinds 2013 is het helaas niet meer mogelijk een nieuwe beleggingshypotheek af te sluiten. Hierdoor is het geen optie meer om voor deze hypotheek te kiezen. Als starter op de woningmarkt kun je inmiddels alleen nog maar een hypotheek afsluiten die je jaarlijks voor een vooraf vastgesteld gedeelte aflost. Je kiest dan óf voor een lineaire of een annuïteitenhypotheek. Heb je al een beleggingshypotheek in het bezit en wil je deze het liefste oversluiten? Of lijkt verlengen juist de beste optie aan het einde van de looptijd ervan? Hieronder lees je alle voor- en nadelen van zo’n hypotheek.

Voordelen van de beleggingshypotheek

  • Voor een groot deel kun je zelf bepalen waarin je belegt;
  • Je kunt profiteren van hoge rendementen op de aandelenmarkt;
  • Je profiteert van constante maandlasten.

Nadelen van de beleggingshypotheek

  • Het is onzeker of (het beoogde deel van) de hoofdsom aan het einde van de looptijd ook daadwerkelijk kan worden afgelost;
  • Het risico dat de waarde van de beleggingspolis daalt door eventuele koersdalingen op de aandelenmarkt.

Kom je er zelf niet uit? Vraag dan nu vrijblijvend een advies aan over het oversluiten of verlengen van een beleggingshypotheek!

Waarmee kunnen we je helpen?