‘Hypotheekschulden groeien door gestegen huizenprijzen’

23 februari 2017

Door de gestegen huizenprijzen groeien de hypotheekschulden van Nederlandse huishoudens. Dit zorgt er mede voor dat de Nederlandse economie uit evenwicht is. Dit meldt de Europese Commissie in haar jaarlijkse analyse van de sterke en zwakke punten van de Europese economie├źn.

Hypotheekaftrek

Net als in eerdere jaren dringt Brussel aan op aanpak van de hypotheekrenteaftrek en hervorming van het pensioenstelsel. Als daar meer werk van wordt gemaakt, zou de economie beter in balans kunnen komen. Nederland moet medio april een antwoord hebben geformuleerd op de zorgpunten.

Meer zorgen

Er zijn nog meer zorgpunten, onder meer over de arbeidsmarkt. Hoewel de werkloosheid afneemt, zijn er nog altijd signalen dat de nieuwe banen voor een groot deel bestaan uit tijdelijke contracten. En de verbetering van toegang van zzp’ers tot de sociale zekerheid is nog onvoldoende van de grond gekomen. De commissie constateert verder dat de investeringen in onder meer onderzoek en ontwikkeling achterblijven.

Positief

Een positief gevolg van de waardestijging van woningen is dat minder huizenbezitters ‘onder water’ staan, noteert de commissie. Andere pluspunten zijn de ‘robuuste’ economische groei, het dalende begrotingstekort en de relatief lage overheidsschuld.

Auteur: Jolanda van den Berg

Over hypotheken

Model koop-aannemingsovereenkomst

De model koop-/aannemingsovereenkomst is opgesteld door onder andere consumentenorganisaties en de georganiseerde bouwwereld. Bij de koop van een nieuwbouwwoning is dit de meest gebruikte overeenkomst.