Hypotheekrentes blijven voorlopig dalen

11 februari 2021

Begin februari heeft maar liefst 80% van de geldverstrekkers de hypotheekrente verlaagd. Die dalende trend zullen we de komende tijd blijven zien op de Nederlandse hypotheekmarkt, zo voorspellen financiële experts.

Historisch laag

Gemiddeld betaal je nu voor een NHG-hypotheek met een rentevaste periode van vijf jaar, 1,03% rente. Bij tien jaar vast ligt die gemiddelde rente ietsje hoger, op 1,07%. Bij twintig jaar rentevast ligt het percentage op gemiddeld 1,35%. Historisch lage rentetarieven, die zich niets aan lijken te trekken van een land in crisis.

Krapte woningmarkt

Natuurlijk zijn er redenen voor de renteverlagingen. Ze zijn het gevolg van een fikse concurrentiestrijd op de hypotheekmarkt. Geldverstrekkers willen dit jaar heel graag groeien, er zijn namelijk voldoende beleggers die willen investeren in Nederlandse hypotheken. De krapte op de woningmarkt neemt toe, er worden minder huizen verkocht. Des te harder dus de strijd om toch nog zoveel mogelijk consumenten aan je te binden als geldverstrekker.

Tijdelijke stijging

De dalende hypotheekrentetrend werd vorig jaar even onderbroken door de komst van het coronavirus in Nederland. De financiële toekomst van velen was plots onzeker, dat vertaalde zich in een lichte stijging van de hypotheekrente. De woning- en hypotheekmarkt kwam in de zomermaanden weer wat tot rust, en in augustus zagen we voor het eerst de rente weer omlaag gaan.

Vrijstelling overdrachtsbelasting

Dat de rente deze maand weer extra is gezakt heeft waarschijnlijk te maken met de vrijstelling van overdrachtsbelasting voor starters. Er wordt verwacht dat vóór april veel meer hypotheken dan normaal worden afgesloten, met name door starters. Vanaf 1 april geldt de vrijstelling namelijk alleen nog maar voor huizen tot €400.000,-. Op zo’n piekmoment waar we de komende maanden in zitten, willen geldverstrekkers scherp zijn in de tarieven.


Profiteren van de lage hypotheekrentes? Schakel ons in voor een hypotheekadvies op maat!

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Raad van Arbitrage

De Raad van Arbitrage is een orgaan dat in de meeste koop-/aannemingsovereenkomsten bevoegd verklaard is om geschillen tussen de consument en de bouwer op te lossen.