‘Hypotheekrenteaftrek verstoort huizenmarkt’

30 maart 2011

HOUTEN – De hypotheekrenteaftrek verstoort de Nederlandse huizenmarkt en zou daarom beperkt moeten worden. Dit concludeerde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in het onderzoeksrapport wat zij maandag presenteerde.

Volgens de onderzoekers van het IMF maakt de hypotheekrenteaftrek dat banken en huishoudens onnodig veel financiële risico’s nemen. Dit maakt dat zij de regering adviseren om de mogelijkheden tot renteaftrek geleidelijk te beperken. Minister Jan Kees de Jager van financiën heeft in een reactie echter al aan gegeven niets te voelen voor een dergelijke beperking.

De onderzoekers benadrukten dat structurele hervormingen, zoals beperking van de hypotheekrenteaftrek en verhoging van de pensioenleeftijd, bij kunnen dragen aan een gezondere economie, zonder dat de economische groei wordt aangetast. De huidige bezuinigingen, daarentegen, helpen wel om het overheidstekort sterk terug te dringen, maar zullen de economische groei de komende twee jaar lager doen uitvallen. Het IMF voorspelt voor de komende twee jaar een economische groei van 1,5%, wat minder is dan in 2010.

Bron: Nu.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Estate planning

Het begrip ‘estate planning’ wordt gebruikt voor alles wat te maken heeft met de overgang en instandhouding van vermogen. Estate planning heeft voornamelijk tot doel het opgebouwd vermogen fiscaal voordelig …