Offerte aanvragen
Gratis telefonisch advies 030 - 237 44 88

Hypotheekrenteaftrek bij nieuw kabinet omlaag

Hypotheekrenteaftrek bij nieuw kabinet omlaag
6 oktober 2017

Vanaf 2020 gaat het belastingpercentage waarover huizenbezitters hun hypotheekrente mogen aftrekken, versneld omlaag. Dat is althans het plan van het nieuwe kabinet, zo ontdekte de Telegraaf. Onder andere een verlaging van het eigenwoningforfait moet deze maatregel ‘neutraliseren’.

Snelle inperking

De beoogde coalitiepartijen willen de hypotheekrenteaftrek vanaf 2020 snel gaan inperken. Met stappen van drie procent per jaar, willen ze de aftrek in vier stappen beperken tot het laagste belastingtarief van de nog in te voeren vlaktaks. Dat laagste tarief ligt nu op 37%.

Budgetneutraal

Deze verlaging van de hypotheekrenteaftrek kan huizenbezitters met hogere inkomens (vanaf 68.000 per jaar) honderden euro’s per jaar schelen. Maar hier tegenover stelt de nieuwe coalitie ook een verlaging van de inkomstenbelasting voor. Daarnaast wordt het eigen woningforfait – een heffing voor huizenbezitters gebaseerd op de WOZ-waarde – zo verlaagd, dat het samen met de lagere inkomstenbelasting ‘budgetneutraal’ uitpakken moet.

Forse kritiek

Kabinet Rutte II voerde ook al een versobering van de hypotheekrente door, het maximale aftrekpercentage werd vanaf 2014 jaarlijks met 0,5% verlaagd. Dit kwam de VVD destijds op forse kritiek te staan, Rutte had namelijk beloofd niet te tornen aan het belastingvoordeel. Hiermee vergeleken zijn de nu voorgestelde stappen nog veel ingrijpender, in plaats van in 2042, wordt het ‘streeftarief’ van 37% nu al in 2023 bereikt.

Heilig huisje

Waar jarenlang niet geschopt mocht worden tegen het ‘heilige huisje’ van de hypotheekrenteaftrek, wil het komende kabinet een nieuwe koers gaan varen. De toekomstige coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen allemaal toe naar een eenvoudige belastingstelsel, de invoering van de vlaktaks maakt dat mogelijk. Deze invoering maakt het noodzakelijk om de hypotheekrenteaftrek vors te verlagen.

Hypotheekrente toch laag

Er is nog een reden waarom de partijen een verdere verlaging niet veel langer uit willen stellen: op het moment is de hypotheekrente relatief zo laag, dat de woningeigenaren nu het minste van de versobering zullen voelen.

 

Blijf op de hoogte van de laatste rentewijzigingen

Meld u aan voor onze rentealerts.

Meer nieuws

Makelaars gaan overdrachtsbelasting halveren
Verkopers doen steeds minder hun best
Overgangstermijn van een maand voor nieuwe leennorm
Klantgerichte Bouwers presteren bovengemiddeld

HOUTEN – Afgelopen week ontvingen 76 bouwondernemingen het Keurmerk Klantgericht Bouwen. Deze ondernemingen leveren hun nieuwbouwwoningen beter af en bieden hun klanten een betere dienstverlening dan de gemiddelde Nederlandse bouwonderneming. … lees meer

Aantal verkochte nieuwbouwwoningen terug op niveau
Koopwoningen 5,6 procent duurder

De huizenprijzen zijn in oktober weer toegenomen. Woningen waren in die maand 5,6 procent duurder dan een jaar eerder. De prijzen zijn op jaarbasis wel minder hard gestegen dan in … lees meer

Over hypotheken

Uitvaartverzekering

De uitvaartverzekering kent twee hoofdvormen. Bij de eerste vorm keert de verzekering geld uit bij overlijden waarmee de kosten betaalt kunnen worden. Bij de andere vorm wordt de begrafenis of …