Offerte aanvragen
Gratis telefonisch advies 030 - 237 44 88

Hypotheekrenteaftrek bij nieuw kabinet omlaag

Hypotheekrenteaftrek bij nieuw kabinet omlaag
6 oktober 2017

Vanaf 2020 gaat het belastingpercentage waarover huizenbezitters hun hypotheekrente mogen aftrekken, versneld omlaag. Dat is althans het plan van het nieuwe kabinet, zo ontdekte de Telegraaf. Onder andere een verlaging van het eigenwoningforfait moet deze maatregel ‘neutraliseren’.

Snelle inperking

De beoogde coalitiepartijen willen de hypotheekrenteaftrek vanaf 2020 snel gaan inperken. Met stappen van drie procent per jaar, willen ze de aftrek in vier stappen beperken tot het laagste belastingtarief van de nog in te voeren vlaktaks. Dat laagste tarief ligt nu op 37%.

Budgetneutraal

Deze verlaging van de hypotheekrenteaftrek kan huizenbezitters met hogere inkomens (vanaf 68.000 per jaar) honderden euro’s per jaar schelen. Maar hier tegenover stelt de nieuwe coalitie ook een verlaging van de inkomstenbelasting voor. Daarnaast wordt het eigen woningforfait – een heffing voor huizenbezitters gebaseerd op de WOZ-waarde – zo verlaagd, dat het samen met de lagere inkomstenbelasting ‘budgetneutraal’ uitpakken moet.

Forse kritiek

Kabinet Rutte II voerde ook al een versobering van de hypotheekrente door, het maximale aftrekpercentage werd vanaf 2014 jaarlijks met 0,5% verlaagd. Dit kwam de VVD destijds op forse kritiek te staan, Rutte had namelijk beloofd niet te tornen aan het belastingvoordeel. Hiermee vergeleken zijn de nu voorgestelde stappen nog veel ingrijpender, in plaats van in 2042, wordt het ‘streeftarief’ van 37% nu al in 2023 bereikt.

Heilig huisje

Waar jarenlang niet geschopt mocht worden tegen het ‘heilige huisje’ van de hypotheekrenteaftrek, wil het komende kabinet een nieuwe koers gaan varen. De toekomstige coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen allemaal toe naar een eenvoudige belastingstelsel, de invoering van de vlaktaks maakt dat mogelijk. Deze invoering maakt het noodzakelijk om de hypotheekrenteaftrek vors te verlagen.

Hypotheekrente toch laag

Er is nog een reden waarom de partijen een verdere verlaging niet veel langer uit willen stellen: op het moment is de hypotheekrente relatief zo laag, dat de woningeigenaren nu het minste van de versobering zullen voelen.

 

Blijf op de hoogte van de laatste rentewijzigingen

Meld u aan voor onze rentealerts.

Meer nieuws

Huizenzoekers kiezen voor huurhuis

Houten – Huizenzoekers kiezen tegenwoordig liever voor een huurhuis dan een koophuis, aldus de Stichting Tijdelijk Twee Woningen. Potentiële huizenkopers worden onzeker gemaakt door de discussies over afschaffing van de … lees meer

Toezichthouder wil strengere regels hypotheken
Huizenbezitters verdiepen zich niet in hypotheekrente
Huis opknappen is in trek

HOUTEN – Uit de Woonindex van Woonkennis blijkt dat bijna één op de drie Nederlanders erover denkt om dit jaar het huis te verfraaien. Precies 31 procent heeft concrete of … lees meer

Overdrachtsbelasting moet worden afgeschaft
Nu verbouwen om straks zelfstandig te wonen
Over hypotheken

Overdrachtsbelasting

Wat is overdrachtsbelasting? Heeft u een huis gekocht? Dan heeft u te maken met overdrachtsbelasting.Overdrachtsbelasting moet worden betaald door de koper van een bestaande woning. De overdrachtsbelasting voor woningen en …