Hypotheekrenteaftrek bij nieuw kabinet omlaag

Hypotheekrenteaftrek bij nieuw kabinet omlaag
6 oktober 2017

Vanaf 2020 gaat het belastingpercentage waarover huizenbezitters hun hypotheekrente mogen aftrekken, versneld omlaag. Dat is althans het plan van het nieuwe kabinet, zo ontdekte de Telegraaf. Onder andere een verlaging van het eigenwoningforfait moet deze maatregel ‘neutraliseren’.

Snelle inperking

De beoogde coalitiepartijen willen de hypotheekrenteaftrek vanaf 2020 snel gaan inperken. Met stappen van drie procent per jaar, willen ze de aftrek in vier stappen beperken tot het laagste belastingtarief van de nog in te voeren vlaktaks. Dat laagste tarief ligt nu op 37%.

Budgetneutraal

Deze verlaging van de hypotheekrenteaftrek kan huizenbezitters met hogere inkomens (vanaf 68.000 per jaar) honderden euro’s per jaar schelen. Maar hier tegenover stelt de nieuwe coalitie ook een verlaging van de inkomstenbelasting voor. Daarnaast wordt het eigen woningforfait – een heffing voor huizenbezitters gebaseerd op de WOZ-waarde – zo verlaagd, dat het samen met de lagere inkomstenbelasting ‘budgetneutraal’ uitpakken moet.

Forse kritiek

Kabinet Rutte II voerde ook al een versobering van de hypotheekrente door, het maximale aftrekpercentage werd vanaf 2014 jaarlijks met 0,5% verlaagd. Dit kwam de VVD destijds op forse kritiek te staan, Rutte had namelijk beloofd niet te tornen aan het belastingvoordeel. Hiermee vergeleken zijn de nu voorgestelde stappen nog veel ingrijpender, in plaats van in 2042, wordt het ‘streeftarief’ van 37% nu al in 2023 bereikt.

Heilig huisje

Waar jarenlang niet geschopt mocht worden tegen het ‘heilige huisje’ van de hypotheekrenteaftrek, wil het komende kabinet een nieuwe koers gaan varen. De toekomstige coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen allemaal toe naar een eenvoudige belastingstelsel, de invoering van de vlaktaks maakt dat mogelijk. Deze invoering maakt het noodzakelijk om de hypotheekrenteaftrek vors te verlagen.

Hypotheekrente toch laag

Er is nog een reden waarom de partijen een verdere verlaging niet veel langer uit willen stellen: op het moment is de hypotheekrente relatief zo laag, dat de woningeigenaren nu het minste van de versobering zullen voelen.

 

Blijf op de hoogte van de laatste rentewijzigingen

Meld u aan voor onze rentealerts.

Meer nieuws

Woningcorporaties willen huizen opkopen

HOUTEN – Woningcorporaties willen woningen opkopen die door de economische crisis onverkoopbaar zijn geworden, om ze daarna te verhuren. Huizen met een maximale vraagprijs van 250.000 euro komen hiervoor in aanmerking. Door deze … lees meer

Jongeren verhuizen minder

Jongeren zijn de afgelopen periode minder vaak verhuisd. Tussen juli en oktober 2015 verhuisden 15% minder jongeren naar een andere woonplaats van in dezelfde periode vorig jaar. In alle andere … lees meer

Kwaliteit hypotheekadvies sterk verbeterd

HOUTEN – Sinds 2007 is de kwaliteit van de hypotheekadvisering sterk verbeterd. Dit blijkt uit een onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het percentage financiële dienstverleners waarbij de kwaliteit … lees meer

Gedragscode hypotheken wordt vaak overschreden
Koop woning steeds vaker afgeblazen

HOUTEN – Koopovereenkomsten voor woningen worden steeds vaker ontbonden omdat de kopende partij de hypotheek niet rond krijgt. De oorzaak hiervan is onder meer dat banken veel strenger zijn geworden … lees meer

Koopwoning in juni 9.6% goedkoper dan jaar eeder
Over hypotheken

Regresrecht

Het regresrecht is het recht om terug te vorderen wat iemand voor een ander betaald heeft, bijvoorbeeld voor een hoofdelijke medeschuldenaar.