Hypotheekrente zorgt voor positieve woonindex

9 april 2008

De hypotheekklant is positief over de huizenmarkt. De internationale kredietcrisis speelt uiteindelijk een minder grote rol dan de lage hypotheekrentestand. Dit blijkt uit de VBO Woonindex. Deze stemmingsindex van de makelaarsorganisatie is nog steeds wel negatief, maar er is een positieve tendens te zien ten opzichte van het laatste kwartaal van 2007.

Het indexcijfer is van -21,2 naar -15,9 gegaan. Kopers en verkopers blijven dus nog wel negatief over de economische situatie in Nederland op de korte en lange termijn. Ook verwachten zij gevolgen voor de eigen financiële situatie. Door de lage hypotheekrentestand en de maximaal te verkrijgen hypotheek vinden ze het desondanks wel een geschikt moment om een aankoop te doen.

"Nederland behoort op dit moment tot de economische top drie van Europa. De internationale kredietcrisis schijnt dus vooralsnog onze economie en de huizenmarkt slechts te schampen. De aantrekkende verkoopcijfers van het CBS en het Kadaster lijken daar ook op te duiden. Het inflatiepercentage zal de komende maanden bepalend zijn." Aldus VBO-directeur Michiel Goofers.

Het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen en het totale aanbod is gestegen in 2007. Er is echter nog geen noemenswaardige verbetering in de verkoopprijs te zien.

 

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Verkoopkeuring

Een verkoopkeuring geeft een objectief bouwkundig beeld van de woning die u wilt verkopen. Een potentiële koper van deze woning kan vertrouwen op het door een onafhankelijk keuringsbureau opgestelde rapport …