Hypotheekrente stijgt licht als reactie op Trump

17 november 2016

De hypotheekrente is afgelopen week licht gestegen. Dit is de eerste stijging sinds 2012. De stijging wordt toegeschreven aan de verkiezingszege van Donald Trump, de nieuwe president van de Verenigde Staten.

Hogere risicovergoeding

De rente op Amerikaanse staatsleningen loopt sinds 9 november, de uitverkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten, op. De nieuwe president heeft onder meer aangekondigd fors te willen investeren in infrastructuur, waardoor het begrotingstekort in de Verenigde Staten waarschijnlijk zal oplopen. Hierdoor verlangen beleggers een hogere risicovergoeding bij het uitlenen van geld aan de Amerikaanse staat. Banken en hypotheekverstrekkers zijn hiermee duurder uit als ze kapitaal inkopen. Dankzij dit kapitaal kunnen ze hypotheken verstrekken aan huizenkopers.

Nederlandse markt

De kapitaalmarktrente in Europa reageert hierop. Dit betekent ook een stijging op de Nederlandse staatsleningen. De rentestijging wordt doorberekend aan de toekomstige huizenbezitters. De rentestijging komt vooralsnog neer op een kwart procent. Of er een flinke stijging in het vooruitschiet ligt, is afhankelijk van onder meer het beleid dat de nieuwe president gaat voeren en het beleid van de ECB, de Europese Centrale Bank.

Auteur: Jolanda van den Berg

Over hypotheken

Voorbereiding verbouwing

Een goede voorbereiding is van groot belang! Om niet voor verrassingen tijdens de verbouwing te komen staan is het belangrijk om bij de volgende zaken stil te staan: Het Programma …