Klik hier om WhatsApp te openen

Hypotheekrente stabiel: stilte voor de storm?

Er waren afgelopen week geen grote schommelingen waarneembaar op de hypotheekrentemarkt. Geldverstrekkers wachten af wat de Europese Centrale Bank (ECB) gaat doen: gooit zij deze week haar rente omhoog? En wat voor gevolgen zou zo’n verhoging hebben op de vaste hypotheekrente?

Subtiele honderdsten

Vorige week was het rustig qua stijgingen en dalingen van de hypotheekrente. Één op de vijf geldverstrekkers verlaagde de rente, maar heel subtiel met een paar honderdsten. Een enkele bank verhoogde haar rentetarieven zelfs. De blik is gericht op de ECB, die deze week laat weten of de rente met 0,25% omhoog gaat, of dat er een pauze wordt ingelast.

Inflatie te hoog

Waarom zou de ECB de rente verhogen? In de eurozone is de inflatie nog steeds te hoog. Ze is niet veranderd ten opzichte van juli, terwijl dat wel de verwachting was. Een verhoging van de rente van de ECB zou dit kunnen veranderen.

Toch hoeft een toename van de rente van de ECB niet direct iets te betekenen voor onze hypotheekrente. In 2023 hebben renteverhogingen, zo concludeerde een collega-adviesketen, weinig tot geen effect gehad op onze eigen hypotheekrentes.

Recessierisico

Er zijn ook argumenten voor een pauze, dan hoeven we als consument helemaal niet bang te zijn voor mogelijke hypotheekrentestijgingen. Zo is er sprake van een snelle achteruitgang van de vraag naar leningen, zowel bij huishoudens als bedrijven. Tegen het Financieel Dagblad zegt ING-econom Carsten Brzeski dat hiermee het zogenaamde recessierisico terug is. Om niet in een gevreesde recessie te belanden, kan de ECB ervoor kiezen de rente gelijk te houden.

Wil jij een hypotheek afsluiten tegen een zo voordelig mogelijk rentetarief? Laat een van onze hypotheekadviseurs met je meedenken!

 

 

Waarmee kunnen we je helpen?