Hypotheekrente snel naar beneden

31 december 2008

HOUTEN – Momenteel verlagen banken op grote schaal hun hypotheekrentes.  Met name de rente voor kortlopende financieringen, zoals de variabele rente en 1 jaar rentevast, zijn in een maand tijd flink verlaagd. De forse renteverlaging, die de Europese Centrale Bank de afgelopen maanden heeft aangekondigd, komt hierdoor nu ook bij de consument terecht.

De variabele rente van veel hypotheken zit inmiddels op percentages rond de 4 procent, een enkele zelfs daaronder. Een paar maanden geleden lag dit percentage bij veel aanbieders nog aanzienlijk hoger, rond 5 procent. De variabele hypotheek was niet erg populair, hij was zelfs duurder dan sommige hypotheken met een rentevastperiode van 5 jaar. Hierdoor was er sprake van een zogenaamde omgekeerde rentestructuur. Bij een omgekeerde rentestructuur is het tarief voor een financiering met een korte rentevastperiode hoger dan voor een hypotheek met een langere rentevastperiode.

Ook de tarieven voor hypotheken met een langere rentevastperiode zijn de afgelopen periode fors gedaald, maar minder dan de tarieven voor kortlopende financieringen. Hypotheken met een langere rentevastperiode zijn volgens banken nog steeds erg populair en de rentes daarvan liggen momenteel tussen de 5 en 6 procent.

Bron: ED.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Groene hypotheek

Een groene hypotheek is een financiële regeling van de overheid om duurzaam bouwen te stimuleren. Wanneer men voldoet aan een aantal eisen op het gebied van duurzaam bouwen, kan een groene …