Hypotheekrente nog te hoog

18 januari 2016

Huizenkopers betalen maandelijks tientallen euro’s te veel voor hun hypotheek. Dat komt volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) door de hoge winstmarges van geldverstrekkers. De Nederlandse hypotheekrente behoort tot de hoogste van de Europese landen om ons heen.

75 euro te veel

De gemiddelde extra winstmarge van geldverstrekkers is volgens VEH tussen juni en november 2015 bijna verdubbeld: van 0,25 procentpunt naar 0,46 procentpunt. Een huiseigenaar met een nieuwe hypotheek van 200.000 euro betaalt daardoor circa 75 euro bruto per maand te veel door de extra winstopslag. De berekening is gemaakt door de Universiteit van Amsterdam in opdracht van VEH.

10 jaar rentevast gelijk

In de periode juni tot en met november 2015 waren banken 0,3 procentpunt voordeliger uit bij het lenen van geld. Dit voordeel is volgens VEH niet doorberekend door de geldverstrekkers. De  hypotheekrente van 2,86 procent voor tien jaar vast bleef nagenoeg gelijk.

Concurrentie

Volgens Vereniging Eigen Huis hebben banken de strijd met verzekeraars en pensioenfondsen voor hypotheek met een lange rentevaste periode gestaakt. Daardoor stijgen de winstmarges van banken en voelen de concurrenten minder de druk de hypotheekrentes verder te verlagen. Als er meer partijen op de markt komen en de onderlinge concurrentie oplaait, daalt volgens Vereniging Eigen Huis de hypotheekrente verder. Maar of dat gebeurt, is de vraag.

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Verkopersmarkt

Van een verkopersmarkt is sprake als er een relatief grote vraag naar woningen is tegen een relatief gering aanbod. In deze markt ziet men over het algemeen stijgende prijzen. Huiseigenaren …