Hypotheekrente nog nooit zo laag, huizenprijzen stijgen

31 december 2015

De hypotheekrente is nog nooit zo laag geweest als nu. Diverse geldverstrekkers bieden nu hypothecaire leningen aan met een rente van 2 procent of lager. Een lage rente is mooi, het zorgt wel voor oplopende huizenprijzen. 

Deze laagste rente ooit wordt veroorzaakt door het beleid van de Europese Centrale Bank en door concurrentie op de hypotheekmarkt. Hier vind je een overzicht van de actuele rentestanden. 

Eén procent per jaar eraf

De hypotheekrente is de afgelopen jaren fors gedaald. Voor een hypotheek van 10 jaar vast met NHG, de meest gebruikte hypotheekvorm, moest in 2012 nog circa 5 procent hypotheekrente worden betaald. 

Eind 2013 was de rente 4 procent, in 2014 zo'n 3 procent en nu zo'n 2 procent.

Een lage hypotheekrente is gunstig voor de maandlasten. Volgens onderzoeksbureau Calcasa ging 5 jaar geleden 30 procent van ons inkomen naar rentelasten, nu is dat slechts 20 procent. Huizenbezitters betalen nu vaak de helft minder rente dan in bijvoorbeeld 2010.

Lage rente, hoge huizenprijzen

Een neveneffect van lage hypotheekrente is dat de huizenprijzen stijgen. Ook voor 2016 wordt een stijging van de huizenprijzen verwacht. Wacht daarom niet langer met de aankoop van een woning en profiteer nu van een lage rente en huizenprijzen die nu circa 6 procent lager zijn dan in 2008. Vraag hier een offerte aan. 

 

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Courtage

Courtage is de vergoeding die je betaalt voor een succesvolle bemiddeling bij de aan- of verkoop van een woning.