Hypotheekrente daalt nog steeds

28 mei 2019

Wie dacht dat de rente vorig jaar zijn historische dieptepunt al had bereikt, vergist zich. Nog steeds ligt de hypotheekrente heel laag, en naar verwachting daalt ze dit jaar nog ietsje verder. Stijgen gaat ze in 2019 in ieder geval niet meer doen.

Populaire rentevast-periode

In de afgelopen weken heeft ruim een kwart van de geldverstrekkers de rente bij een hypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar iets verlaagd. Het is de meest populaire rentevast-periode, en renteveranderingen zijn vaak het eerst zichtbaar hier. Sommige geldverstrekkers hebben recent ook het rentepercentage bij andere periodes verlaagd.

Invloed ECB

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft grote invloed op de koers van de rentepercentages. Verhogen of verlagen zij de rente, dan stijgt of daalt ze ook bij de hypotheekbanken. Voor dit jaar wordt er verwacht dat de ECB de rente in ieder geval niet verder gaat verhogen. Dit biedt ruimte voor nog een verdere verlaging van de hypotheekrente, maar waarschijnlijk wel in heel kleine stapjes.

Voorzichtige trend

De dalende trend is sowieso niet extreem, maar juist voorzichtig. Sinds begin dit jaar is de hypotheekrente bij de periodes 10 en 20 jaar vast met ongeveer 0,1% gedaald. Bij andere, minder geliefde periodes, zoals 5 of 30 jaar, gaat het maar om een daling van een paar honderdsten. Wil je profiteren van de historisch lage rente? Maak dan snel een afspraak met één van onze hypotheekadviseurs!

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Koopakte

Een koopakte is een koopovereenkomst van onroerend goed waarbij de koper een consument is en een overeenkomst die schriftelijk moet worden vastgelegd. In de koopakte neemt men onder andere de personalia, …