Hypotheekrente 100% aftrekbaar na scheiding

22 maart 2018

Een scheiding leidt vaak tot de nodige financiële uitdagingen, helemaal als er ooit samen een hypotheek is afgesloten. Een man die in het gezamenlijke huis van hem en zijn ex-vrouw bleef wonen, en de volledige hypotheekrente betaalde, mocht nog maar 50% hiervan aftrekken. Daar bedacht hij wat op…

Maar 50% aftrekbaar

De pas gescheiden man en vrouw zijn vast van plan hun gezamenlijke woning zo snel mogelijk te verkopen, maar in de tussentijd woont de man tijdelijk alleen in het huis. Ze zijn overeengekomen dat hij de hypotheekrente betaalt, maar hij blijkt hier maar de helft van te kunnen aftrekken. De regel is immers dat je alleen de rente mag aftrekken over jouw percentage van de schulden, in dit geval dus 50%.

Alimentatie

De man heeft tóch een creatieve manier gevonden om 100% van zijn hypotheekrente af te trekken. Hij ging in beroep en wist bij het gerechtshof in Den Bosch te overtuigen. Hij betoogde namelijk dat de hypotheekrente die hij betaalt aan de bank als alimentatie kon worden afgetrokken. Doordat hij de het complete bedrag aan hypotheekrente betaalde, hoefde zijn ex daar namelijk niet aan mee te betalen. Hierin werd ze dus door hem ‘onderhouden’.

Belastingnadeel voor de andere partij

Of het zo’n goed idee was voor de vrouw om hierin toe te stemmen, is nog maar de vraag. Zij heeft namelijk juist een belastingnadeel. Het ‘bedrag’ aan alimentatie is voor haar juist wél belast. Mocht je zelf gebruik willen maken van deze constructie, zorg dan wel dat de afspraken over de betaling van de hypotheekrente duidelijk zijn vastgelegd in het echtscheidingsconvenant.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Bouwfinanciering

Een nieuw te bouwen huis wordt in termijnen betaald. Bij deze bouwfinanciering wordt eerst de grond betaald en vervolgens naarmate de bouw vordert de resterende termijnen. De hypotheek wordt op …