Hypotheekmarkt heeft het zwaar

6 oktober 2008

HOUTEN – Het aantal nieuw afgesloten hypotheken is de afgelopen 2 jaar met een derde gedaald. Hypotheekverstrekkers in het buitenland zagen hun omzet zelfs met tweederde dalen. Dit blijkt uit gegevens van het Kadaster.

Twee jaar geleden werden er nog ruim 286.000 nieuwe hypotheken afgesloten. Dat waren er aan het begin van dit jaar nog maar 191.344. Dat betekent dat het aantal nieuw afgesloten hypotheken in twee jaar met ruim 33% is gedaald. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is de daling van nieuw afgesloten hypotheken 17%. De hypotheekomzet is in twee jaar gedaald met 25%.

Banken zijn steeds voorzichtiger bij de hypotheekverstrekking door de kredietcrisis. Maar dit geldt niet alleen voor de banken, want de consument kiest ook steeds vaker voor een ‘veilige’ Nederlandse bank. Dit is negatief voor de buitenlandse hypotheekverstrekkers, die hun omzet zagen dalen van 4,4 miljard euro naar 1,5 miljard euro. Hun marktaandeel is van acht naar drie procent gedaald.

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Executieverkoop

Wat is een executieverkoop? Wanneer¬†een eigenaar niet aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen, kan de geldgever overgaan tot verkoop van het onderpand (woning).¬†Indien het tot openbare verkoop komt, wordt de woning …