Hypotheekmarkt groeit

24 mei 2016

Het gaat goed op de hypotheekmarkt. Het aantal hypotheken dat wordt afgesloten groeit. Dit meldt Vereniging Eigen Huis naar aanleiding van een rapport van adviesbureau IG&H.

Het aantal hypotheken dat in het afgelopen kwartaal is afgesloten is gegroeid met 19%. Daarnaast gaan we ook steeds meer lenen, vandaag de dag is dat gemiddeld € 254.000. Dit is 8% meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Met zijn allen hebben we in het afgelopen kwartaal 30% meer aan hypotheken uitgegeven dan in dezelfde periode in 2015. Vooral doorstromers en ‘oversluiters’ doen een flinke duit in het zakje. De starters minder, hoewel deze markt wel licht groeiende is.

Vooral de grote banken lijken te profiteren van de huidige ontwikkelingen. ING, ABN Amro en Rabobank kunnen de champagne ontkurken: zij sluiten samen de helft van alle hypotheken af.

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Economische looptijd

De economische looptijd is de periode waarin de hypotheek volgens het bij de verstrekking overeengekomen aflossingsschema geheel zou moeten worden afgelost. Vaak is deze periode 30 jaar.