Hypotheekklanten moeten geholpen worden

26 mei 2009

HOUTEN – Banken moeten klanten die niet meer in staat zijn om hun hypotheeklasten te betalen helpen. De huidige regeling voor woningeigenaren met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) vindt de PvdA niet genoeg.

Geldverstrekkers moeten hun verantwoordelijkheid nemen vindt ook de Vereniging Eigen Huis (VEH). Zij moeten woningbezitters die door de kredietcrisis in de financiële problemen zijn gekomen helpen. Woningeigenaren die hun hypotheek zonder NHG hebben afgesloten, moeten standaard gebruik kunnen maken van een betalingsregeling, waarmee zij een financieel lastige periode kunnen overbruggen. De VEH wil dat geldverstrekkers deze betalingsregeling moeten aanbieden. Ook moeten zij woningeigenaren de mogelijkheid geven hun te koop staande woningen tijdelijk te verhuren, zodat dubbele woonlasten kunnen worden voorkomen.

Alleen woningeigenaren die hun hypotheek hebben afgesloten met NHG kunnen op dit moment gebruik maken van een zogeheten woonlastenfaciliteit. Hiermee kan een financieel moeilijke periode overbrugd worden, bijvoorbeeld bij werkloosheid. Ruim 3 miljoen mensen hebben hun hypotheek zonder NHG afgesloten en kunnen niet van deze regeling gebruik maken. Daarom vindt de VEH dat geldverstrekkers zich onder de huidige omstandigheden soepeler moeten opstellen en er een soortgelijke betalingsregeling voor deze huiseigenaren moet komen.

Bron: fd.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Onderverzekering

Een verzekeraar hoeft volgens de wet niet meer schade te vergoeden dan de verzekerde som. Als de verzekerde som te laag is ten opzichte van de waarde van het verzekerde, …