Hypotheekcrisis VS sijpelt wél door naar Europa

7 september 2007

AMSTERDAM – Op de website van Het Parool is te lezen dat bank NIBC, de Europese Centrale Bank (ECB) en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) waarschuwen voor de de gevolgen van de hypotheekcrisis in de Verenigde Staten.

Door de hogere rente en de kredietcrisis in de VS zal de huizenmarkt in Nederland verslechteren aldus analisten van de bank NIBC. De hogere hypotheeklasten zullen de huizenprijzen afvlakken.

Volgens NIBC is de Nederlandse economie over haar hoogtepunt heen met een groei van 2,6 procent in de eerste helft van 2007. De groei zal afnemen tot één procent in 2008.

De ECB kondigde gisteren aan opnieuw geld beschikbaar te stellen om een liquiditeitscrisis bij Europese banken te voorkomen. Banken vertrouwen elkaar niet meer na de hypotheekcrisis in de VS, waarbij veel huizenbezitters hun hypotheek niet meer kunnen betalen. Omdat niet duidelijk is welke banken hiervan schade oplopen, lenen ze elkaar geen geld meer uit. Kredietbeoordelaar Moody's constateert dat de handel stil ligt in delen van de kredietmarkt na de crisis in de VS.

De Oeso sluit een recessie in de VS niet uit. Ook de groei in Duitsland zal afnemen en dat heeft gevolgen voor Nederland. Woensdag 4 september waarschuwde De Nederlandsche Bank dat de financiële stabiliteit in Nederland slechter is door de kredietcrisis.

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Juridisch eigendom

Juridisch eigendom wordt verkregen door levering. Deze levering geschiedt bij notariële akte en deze akte wordt ingeschreven in de openbare registers.