Hypotheekadvies van banken goedkoop, tussenpersonen geven meer kwaliteit

22 januari 2013

HOUTEN – Bij grote banken is hypotheekadvies vaak goedkoper, maar van lagere kwaliteit dan het advies van tussenpersonen. Dit blijkt uit een onderzoek onder zo’n 10.000 Nederlanders door vergelijkingssite Independer.nl.

Consumenten betalen bij grote banken gemiddeld €2.036,- voor advies. Bij intermediairs ligt dit bedrag op €2.714,- en bij hypotheekketens betaalt men gemiddeld €2.855,-. Het advies gegeven door tussenpersonen wordt over het algemeen het beste gevonden, met een gemiddelde van 9,1 op een schaal van 10 scoren zij het hoogst onder de ondervraagde Nederlanders. Hypotheekketens volgen, met een 8,9 en de grote banken komen op een gemiddeld cijfer van 8,0.

Ook uit de kwaliteitscheck van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) komen tussenpersonen als winnaar uit de bus als het om kwaliteit gaat. Met betrekking tot het geven van informatie over kosten, verhuisregeling, rentekorting, bijleenregeling en bouwdepot scoren zij het hoogst. Dit op de voet gevolgd door de hypotheekketens, die net iets lager scoren.

Grote banken staan onderaan als het om de kwaliteit van informatie gaat, zo’n 66% heeft de kosten van het advies onvoldoende met de consument besproken. Echter zijn de grote banken wel goedkoper in hun hypotheekadvies.

Bron: Nu.nl

 

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Verwervingskosten

Verwervingskosten is het totaal van kosten om een woning te kunnen kopen (verwerven). De verwervingskosten bestaan naast de koopsom uit onder andere de overdrachtsbelasting (bestaand huis) en financieringskosten, eventueel meerwerk …