Hypotheekadvies belangrijk bij keuze hypotheek

6 januari 2016

Stellen die samen een huis kopen, zijn vaak onzeker over de af te sluiten hypotheek en het huis. Zij hechten daarom veel waarden aan het advies van een hypotheekadviseur. Het advies van de hypotheekadviseur is voor ruim een derde zelfs leidend bij het kiezen van een hypotheek.

Dat blijkt uit recent onderzoek van Nationale-Nederlanden onder duizend mensen in de leeftijd van 18 tot en met 45 jaar die maximaal 5 jaar samenwoonden.

Zes op de tien samenwonenden gaan voor onafhankelijk hypotheekadvies naar een hypotheekadviseur. Welke hypotheek zij daadwerkelijk kiezen wordt bij 35 procent bepaald door het advies van de hypotheekadviseur. Zekerheid over de vaste lasten op de lange termijn is voor nog eens 35 procent de belangrijkste reden om voor een bepaalde hypotheek te kiezen.

Maximale hypotheek

Een kwart van de samenwoners kiest voor een maximale hypotheek. 66 procent leent minder dan zij maximaal kan en 9 procent weet het niet. De reden voor een maximale hypotheek is dat 45 procent denkt de kosten op lange termijn te kunnen dragen met het huidige salaris en 35 procent verwacht dat zijn of haar inkomen stijgt. 16 procent leende maximaal om hun droomhuis te kunnen kopen.

Kosten koper

Slechts de helft van de kopers neemt bijkomende kosten, zoals makelaarskosten, hypotheekadvies- en notaris- en taxateurskosten op in de hypotheek. De andere helft betaalt de kosten uit eigen zak.

Op zoek naar hypotheekadvies? Bel dan 030 – 68 69 336.

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Gebonden eigendom

Gebonden eigendom is een vorm van verkoop door de corporatie (soms met korting), waarbij deze met de koper afspreekt de woning bij (door)verkoop als eerste aan te bieden aan de …