Hypotheek wijzigen? Vanaf juli veranderen de taxatierichtlijnen

15 mei 2021

Als je je hypotheek wilt wijzigen, mag je vanaf juli niet meer gebruikmaken van een modelmatige taxatie. Een nieuwe Europese richtlijn schrijft dit voor en jaagt daarmee mensen die hun hypotheek willen verhogen of lente willen verlagen flink op kosten.

Modelmatige waardebepaling

Nu accepteren banken en andere geldverstrekkers bij een hypotheekwijziging een simpele WOZ-beschikking of een andere modelmatige waardebepaling. Vanaf 1 juli is dit dus niet meer mogelijk en moet een taxateur worden betrokken bij oversluiten of verhogen van de hypotheek.

Momenteel worden computergestuurde taxaties veel gebruikt bij de verhoging van een hypotheek (bij verbouwing bijvoorbeeld). Als je je risicoklasse wil verlagen, of juist wil oversluiten is meestal een modelmatige taxatie voldoende. Daarvoor ben je maximaal een paar tientjes kwijt.

Van enkele tientjes naar honderden euro’s

Maar wat kost nu zo’n uitgebreide taxatie? Gemiddeld zo’n €500,-. Nu worden dit soort taxaties alleen uitgevoerd bij de aankoop van een woning. Vanaf juli ziet het er dus naar uit dat bij iedere hypotheekwijziging een dergelijk bedrag moet worden betaald.

Desktop taxatie

In Nederland werken taxateurs op dit moment aan een hybride variant. Hierin wordt een modelmatig rapport gecombineerd met een controle op afstand door een taxateur. Dit wordt nu al de ‘desktop taxatie’ genoemd. Het moet een stuk goedkoper worden dan een uitgebreide taxatie, maar is altijd nog duurder dan de huidige modeltaxatie.

Snel oversluiten

Denk je erover om je hypotheek aan te passen? Wil je gaan verbouwen of oversluiten nu de rente nog historisch laag ligt? Kom in actie vóór 1 juli, zo bespaar je jezelf taxatiekosten. Laat onze hypotheekadviseurs met je meedenken over de meest voordelige stappen op hypotheekgebied!


Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Natrekking

Natrekking is een eigendomsverkrijging van een zaak die met een andere één geheel vormt of gaat vormen. Een voorbeeld hiervan is beplanting die door derden op een erf wordt aangebracht …