Klik hier om WhatsApp te openen

Hypotheek voor ondernemers

Ben je ondernemer en wil je een hypotheek krijgen? Omdat je als ondernemer geen vast inkomen hebt, kan het in sommige gevallen lastiger zijn om in aanmerking te komen voor een hypotheek. Voor zelfstandig ondernemers met of zonder personeel gelden er vaak net iets andere regels en voorwaarden voor het krijgen van een hypotheek dan mensen die in loondienst zijn. Hier lees je alles over deze voorwaarden.

Hypotheek afsluiten als ondernemer, waar moet je op letten?

Gelukkig is er voor elke ondernemer wel iets mogelijk als het gaat om het afsluiten van een hypotheek. Toch wordt er door hypotheekverstrekkers wel naar net iets andere zaken gekeken dan wanneer je in loondienst werkt. Zo wordt er met een scherp oog gekeken naar de  financiële situatie van je onderneming. Houd er dus rekening mee dat je volledige situatie wordt doorgelicht. Banken kijken naar je financiële situatie van de afgelopen drie kalenderjaren en nemen hier het gemiddelde van. Houd je jaarcijfers dus goed bij en zorg daarnaast ook voor een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering. 

Hypotheek krijgen als je minder dan een jaar ondernemer bent

Wanneer je pas minder dan een jaar actief bent als ondernemer, is het helaas heel erg lastig om een hypotheek te krijgen. Veel banken willen in ieder geval de cijfers van minimaal een jaar inzichtelijk hebben om je situatie goed te kunnen beoordelen. Wanneer je tussen de één en drie jaar onderneemt, wordt er onder meer gekeken naar de winstprognose van je onderneming, of je het werk eerder al in loondienst hebt gedaan en de branche waarin je werkzaam bent. Op basis van deze gegevens wordt door een onafhankelijk expert een zogenaamd toetsinkomen vastgesteld. Veel hypotheekverstrekkers kijken overigens ook naar de inkomsten uit loondienst die je de afgelopen drie jaar hebt gegenereerd. Dit kan ook voordelig zijn voor het geval je een hypotheek wilt afsluiten als jonge ondernemer.

Laat je goed adviseren als je een hypotheek afsluit als ondernemer

Het vervelende aan een hypotheek aanvragen als ondernemer is dus dat je al je (financiële) cijfers op tafel moet leggen om tot een toetsinkomen te komen. De adviseurs van hypotheekrente.nl helpen je hier graag bij, zodat je van tevoren een betere inschatting kunt maken welk bedrag je maximaal kunt lenen. Voor uitgebreid advies op maat moet je dus bij ons zijn. Wij luisteren goed naar je huidige situatie en denken met je mee.

Waarmee kunnen we je helpen?