Hypotheek tot 80% woningwaarde een goed idee

1 augustus 2013

HOUTEN – Ondanks dat starters op de woningmarkt dan jaren moeten sparen om een huis te kunnen kopen, vindt een kleine meerderheid van de consumenten het een goed idee om slechts hypotheken toe te staan tot maximaal 80 procent van de woningwaarde. Belangrijkste reden is dat men zo minder snel in de problemen komt als huizenprijzen dalen.

Dat blijkt uit een peiling onder bijna 6000 lezers van OverGeld.nl. Ze reageerden op de aanbevelingen van de Commissie Structuur Nederlandse Banken, die eind juni een onderzoek over verbetering van de bankensector aan minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem presenteerde. Volgens de Commissie, geleid door voormalig Rabobank-topman Herman Wijffels, zijn banken en consumenten erbij gebaat als in de toekomst alleen hypotheken tot 80 procent van de woningwaarde verstrekt mogen worden.

Kleine meerderheid vindt 80%-hypotheek een goed idee

Een kleine meerderheid van de lezers, 53 procent, reageert positief op het idee van de commissie. 37 procent (2200 mensen) geeft aan dat huizenbezitters zo beter bestand zijn tegen prijsdalingen op de woningmarkt. Deze reactie is begrijpelijk, want op dit moment staat meer dan 1 miljoen hypotheken 'onder water' (hierbij is de woningwaarde op dit moment lager dan de hypotheeksom). Nog eens 16 procent vindt een maximale hypotheeksom van 80 procent wel een goed idee, maar wel pas als de crisis op de woningmarkt voorbij is.

Ruim een kwart van de ondervraagden denkt dat het een slecht idee is, omdat starters op die manier onmogelijk een huis kunnen kopen. 19 procent vindt de grens van 100 procent, die in 2018 bereikt wordt, laag genoeg.

Flinke daling leencapaciteit

Tot in 2010 konden huizenkopers nog een hypotheek krijgen tot 125 procent van de executiewaarde, mits de bank hun inkomen toereikend achtte natuurlijk. Begin 2010 leende nog 28 procent van de mensen meer dan 112 procent van de executiewaarde om verbouwingen te financieren. Sindsdien is deze maximale leencapaciteit gedaald naar 105 procent dit jaar en zal in 2018 nog maar 100 procent mogen bedragen. Doel van deze verlaging is dat huizenbezitters niet in de problemen komen bij prijsdalingen op de woningmarkt. Stel dat ze een hypotheek ver boven de executiewaarde hebben en ze hun huis na prijsdalingen moeten verkopen, dan is er een goede kans dat het huis te weinig opbreng en ze zo dus met een fikse restschuld blijven zitten.

Bron: Telegraaf

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Boeterente

Wat is boeterente? Wie de hypotheek versneld wil aflossen of wil oversluiten, moet in de meeste gevallen boeterente betalen. De bank legt deze boete op, omdat zij inkomsten misloopt.┬áIn veel …