Hypotheek sluiten duurder bij bank

27 juni 2013

HOUTEN – Consumtenten moeten zich niet blindstaren op de lage advieskosten van banken wanneer het een hypotheek betreft. Dit omdat achteraf vaak blijkt dat men bij een bank duurder uit is dan bij een tussenpersoon of hypotheekwinkel.

Dat blijkt uit een onderzoek van MoneyView in opdracht van De Hypotheker. Dit financieel onderzoeksbureau heeft 58 hypotheken met elkaar vergeleken, op basis van 28 klantscenario's. In geen enkel van de 28 onderzochte scenario's bleek de bank de goedkoopste oplossing voor consumenten die voor het eerst een hypotheek afsloten. Zelfs het tegenovergestelde bleek waar: bij een hypotheek van 100.000 euro is de consument 380 euro goedkoper uit bij een tussenpersoon of hypotheekwinkel. Bij een hypotheek van 400.000 euro bedraagt dit gemiddelde zelfs 41.277 euro.

Dikwijls lijkt men aanvankelijk goedkoper uit te zijn bij de bank. Dit omdat bank aan de 'voorkant' niet de werkelijke kosten doorrekenen, maar deze pas terug verdienen op hun productmarges. Dit heeft tot gevolg dat de consument uiteindelijk vaak duizenden euro's duurder uit is dan nodig. 

De advieskosten van banken liggen vaak lager dan die van tussenpersonen of hypotheekwinkels, echter zijn hypotheeklanten bij de bank vaak meer geld kwijt vanwege hogere rentetarieven en duurdere overlijdensrisicoverzekeringen. Tevens is het zo dat bij een bank enkel voor hypotheekproducten van de bank in kwestie gekozen kan worden, daar waar tussenpersonen en hypotheekwinkels vaak meerdere mogelijkheden bieden.

 

Bron: Telegraaf

 

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Garantie Instituut Woningbouw (GIW)

Het Garantie Instituut Woningbouw heeft als doel om de kwaliteit van nieuwbouw koopwoningen te stimuleren en om het vertrouwen tussen kopers van nieuwbouwwoningen en bouwondernemers te bevorderen. Het GIW stelt …