Klik hier om WhatsApp te openen

Hypotheek met NHG steeds minder populair

18 november 2021

Er zijn in het derde kwartaal flink minder hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afgesloten. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de gemiddelde huizenprijs, die ver boven de maximale kostengrens (van €325.000) ligt. Toch kiest ook de koper van een minder dure woning minder vaak voor NHG.

21% minder

De organsiatie achter NHG, het Waarborgfonds Eigen Woning (WEW), noemt dit een zorgelijke ontwikkeling. Het aantal kwetsbare consumenten groeit, nieuwe woningeigenaren die nog geen (of weinig) overwaarde als ‘extra verzekering’ hebben. Ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar, werden er 21% minder hypotheken met NHG afgesloten.

NHG?

Wat houdt Nationale Hypotheek Garantie ook alweer in? Wat levert het de woningkoper op? Nationale Hypotheek Garantie houdt in dat de WEW garant staat voor de terugbetaling van hypotheeklasten aan de geldverstrekker. Je wordt hiermee dus beschermd tegen een eventuele restschuld bij gedwongen verkoop, of door bijvoorbeeld een scheiding of het plotseling overlijden van je partner.

Minder risico

Omdat de geldverstrekker minder risico loopt wanneer je een hypotheek met NHG hebt, kun je als huiseigenaar dankzij de Nationale Hypotheek Garantie profiteren van een korting op de hypotheekrente. Deze korting kan oplopen tot 0,5% per jaar. In ‘ruil’ daarvoor, betaal je 0,7% van je leenbedrag (uit eigen zak) aan het waarborgfonds.

Kostengrens 2022

Juist in deze tijden van overbieden en hoge woningprijzen, biedt de Nationale Hypotheek Garantie een zo nodig vangnet voor de toekomst. Maar kan NHG de steeds maar stijgende woningprijzen bijhouden? Voor volgend jaar is de kostengrens al bepaald, die komt op €355.000,- te liggen. Dat is nu al ver onder de verwachte gemiddelde woningprijs van €417.500,-.


Een woning op het oog binnen of buiten de NHG-kostengrens? Laat een van onze adviseurs met je meedenken over de veiligste, meest voordelige hypotheek die bij jou past!

Auteur: Francis Boer