Hypotheek leidt na pensioen dikwijls tot financiële problemen

1 september 2011

HOUTEN – Door huiseigenaren met een hypotheek wordt onvoldoende rekening gehouden met minder pensioen. Zij dreigen na hun pensionering in de financiële problemen te komen omdat zij hun hypotheekverplichting niet meer na kunnen komen. Consumentenorganisaties en hypotheekdeskundigen trekken hierover aan de bel.

Het pensioeninkomen van de Nederlander wordt almaar lager, terwijl de hypotheeklast na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd meestal nog doorloopt. Dit maakt dat een groot aantal van Nederlandse huiseigenaren op zijn oude dag in de financiële problemen dreigt te komen en wellicht noodgedwongen het huis moet verkopen.

Veelal gaat men als pensioeninkomen nog uit van 70% van het laatst verdiende loon en hier is in het verleden de hypotheeklast ook op afgestemd. Tegenvallende beleggingsresultaten en versoberde pensioenregelingen werden tien jaar gelden niet voorzien door hypotheekadviseurs en zijn dan ook niet meegenomen in het financiële plaatje van de klant. Tegenwoordig nemen adviseurs dergelijke factoren wel mee in hun berekeningen, wat doet blijken dat sommige klanten flink moeten aflossen om later de maandlasten te kunnen blijven betalen.

Ook Vereniging Eigen Huis vreest voor de financiële situatie van deze groep. Een zegsman laat weten dat deze berichten vooral alarmerend kunnen zijn voor huiseigenaren die een volledig of deels aflossingsvrije hypotheek hebben. “Na een looptijd van de hypotheek van 30 jaar valt het voordeel van de hypotheekrente weg. Als woningeigenaren dan nog een deel van de hypotheeksom moeten aflossen, neemt hun maandlast fors toe. En met een kariger pensioen kan dit grote financiële problemen opleveren.”

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) raadt woningbezitters die nog een hypotheek hebben lopen als ze de gepensioneerde leeftijd bereiken aan, zich nu al te laten informeren over hun toekomstige financiële situatie. Wanneer men tijdig op de hoogte is, is men nog in de gelegenheid om maatregelen te treffen. Veel consumenten met een lopende hypotheek hebben geen idee van de toekomstige problemen. Vooral zij die werkzaam zijn in het MKB en een pensioen in de vorm van een beschikbare premieregeling hebben, kunnen voor een onaangename verassing komen te staan.

Voor huizenkopers die op het punt staan een hypotheek af te sluiten is er geen reden voor ongerustheid. Vandaag de dag worden vele factoren die van invloed kunnen zijn op de latere fiannciële situatie van de consument meegenomen in de berekeningen van de hypotheekadviseur. Niks aan de hand dus, mits men zich ten alle tijden goed laat adviseren.

 

Bron: Telegraaf.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Levensverzekering

Dit is een verzekering die verband houdt met het leven of de dood van een verzekerde, of met de verzorging van de uitvaart van de verzekerde. Een levensverzekering kan uitkeren …