Hypotheek langer vast door lage rente

19 juli 2016

Steeds meer huizenkopers kiezen voor een rente die dertig jaar vaststaat. Dit komt door de historisch lage hypotheekrente.

Van tien jaar naar twintig jaar

Tien jaar vast bij nieuwe hypotheekaanvragen was steevast de meest gekozen rentevaste periode. Maar sinds 2015 kiest een meerderheid van de consumenten echter voor twintig jaar rentevast, meldt De Hypotheekshop. De historisch lage hypotheekrente speelt hier een belangrijke rol.In de laatste weken wil een groeiende groep mensen de rente nóg langer wil vastzetten. De rentevaste periode van dertig jaar neemt toe in populariteit.

2,75 procent

Deze renteduur wordt met name aangeboden door verzekeraars en pensioenfondsen en is momenteel al verkrijgbaar vanaf 2,75 procent (NHG, annuïteit). Uitgaande van een hypotheek van 200.000 euro zijn de netto maandlasten hierbij ongeveer 25 tot 30 euro hoger dan bij een hypotheek met de laagste tien jaar NHG-rente.

Veranderingen

Het is aardig om de huidige rentevoorkeur eens te vergelijken met die van een paar jaar terug. In 2011 was de meest gekozen rentevaste periode 10 jaar vast, gevolgd door 5 jaar vast en op de derde plaats een variabele rente. Een beeld dat vijf jaar later dus radicaal is gewijzigd.

Auteur: Jolanda van den Berg

Over hypotheken

Huurkoop

Huurkoop houdt koop en verkoop op afbetaling in, waarbij wordt overeenkomen dat het eigendom niet bij de levering overgaat op de koper maar pas als het hele verschuldigde bedrag voldaan is. …