Offerte aanvragen
Gratis telefonisch advies 030 - 237 44 88

Hypotheek gebaseerd op big data nadelig voor woningkoper

Hypotheek gebaseerd op big data nadelig voor woningkoper
8 augustus 2017

Normaliter wordt bij de aankoop van een huis en bijbehorende hypotheekaanvraag de woning getaxeerd. Dit gebeurt door een erkend taxateur, wiens oordeel grote invloed heeft op het leenbedrag. Onder bepaalde voorwaarden is het tegenwoordig mogelijk om als hypotheekverstrekker je taxatie louter te baseren op big data, wat negatief kan uitpakken voor de woningkoper.

Hoe komt een taxatierapport tot stand?

Een taxateur let bij het maken van een dergelijk rapport op verschillende aspecten, onder andere de inhoud en oppervlakte van de woning, de kwaliteit van de constructie, de functionele indeling en de gebruikte materialen. Daarnaast neemt hij contact op met de gemeente en laat zich informeren over het bestemmingsplan en de bodemgesteldheid. Ook bekijkt de taxateur de marktsituatie. Het is een allesomvattend, nauwkeurig verslag die de waarde van het huis beargumenteert.

Modeltaxatie

Sommige geldverstrekkers ‘ontduiken’ dit deel van de procedure en laten een bureau een taxatie maken op basis van big data, dit wordt ook wel een ‘modeltaxatie’ genoemd. Op basis van modellen en geregistreerde informatie over het huis en de omgeving, wordt een taxatie gedaan. Toch komt zo’n modeltaxatie vaak niet eens in de buurt van een rapport door een echte taxateur. Een modelmatige waardering gaat namelijk altijd om een gemiddelde woning. En, nog belangrijker: Eerdere geregistreerde verkoopwaarden (de big data) zeggen niets over de huidige staat van het huis.

Nadelig voor de koper

Waar er allerlei eisen zijn aan taxateurs en hun rapporten, controleert niemand hoe de modelmatige waarden tot stand komen. Dit is vreemd en zorgwekkend, vindt de directeur brancheorganisatie VBO Makelaars, Hans van der Ploeg. Hij roept in het FD op tot een aanpak van deze ondoorzichtige, niet nauwkeurige manier van taxeren. Vaak wordt een huis ver boven of ver onder de eigenlijke waarde getaxeerd. In beide gevallen is dit nadelig voor de koper.

Niet in alle gevallen

Deze manier van taxeren op basis van big data mag niet zomaar bij elke hypotheekaanvraag. Alleen bij aanvragen die lager zijn dan 90% van de koopsom. Van der Ploeg roept banken op om juist ook in deze gevallen een gecertificeerd taxateur in de hand te nemen, in plaats van een bureau die een modeltaxatie doen.

Blijf op de hoogte van de laatste rentewijzigingen

Meld u aan voor onze rentealerts.

Meer nieuws

Kwart huizen wordt voor of boven vraagprijs verkocht
Bestaande koopwoningen zijn duurder geworden
Woningverkoop neemt toe

Het Kadaster regstreerde 17.862 verkochte woningen in juni 2016, een stijging van 17,9 procent ten opzichte van juni 2015 (15.147). Vergeleken met de voorgaande maand, mei 2016, is er sprake … lees meer

Daling hypotheekomzet lager in juli

HOUTEN – De eerste zes maanden van 2007 vertonen een 12 procent lagere hypotheekproductie tegenover een een omzetdaling van 'slechts' 5 procent in juli van dit jaar. Hiermee opent de … lees meer

Energielabel verplicht vanaf 2015

HOUTEN – In januari 2015 krijgen huiseigenaren die nog geen energielabel hebben een voorlopig energielabel toegestuurd. Hiermee krijgen ze inzicht in het energieverbruik van de woning en kunnen zij eventueel … lees meer

Woningmarkt gebaat bij snel beslissen

Houten – De Politiek moet spoedig beslissen dat het verlaagde tarief voor overdrachtsbelasting van kracht blijft. Dit laat Vereniging Eigen Huis afgelopen maandag weten in een persbericht. De ontstane politieke … lees meer

Over hypotheken

Kwaliteitstoets

De kwaliteitstoets is de check die de subsidieverstrekker (de gemeente) dient te doen bij premiekoopwoningen of de kwaliteit van het huis in overeenstemming is met de prijs.