Hypotheek gebaseerd op big data nadelig voor woningkoper

Hypotheek gebaseerd op big data nadelig voor woningkoper
8 augustus 2017

Normaliter wordt bij de aankoop van een huis en bijbehorende hypotheekaanvraag de woning getaxeerd. Dit gebeurt door een erkend taxateur, wiens oordeel grote invloed heeft op het leenbedrag. Onder bepaalde voorwaarden is het tegenwoordig mogelijk om als hypotheekverstrekker je taxatie louter te baseren op big data, wat negatief kan uitpakken voor de woningkoper.

Hoe komt een taxatierapport tot stand?

Een taxateur let bij het maken van een dergelijk rapport op verschillende aspecten, onder andere de inhoud en oppervlakte van de woning, de kwaliteit van de constructie, de functionele indeling en de gebruikte materialen. Daarnaast neemt hij contact op met de gemeente en laat zich informeren over het bestemmingsplan en de bodemgesteldheid. Ook bekijkt de taxateur de marktsituatie. Het is een allesomvattend, nauwkeurig verslag die de waarde van het huis beargumenteert.

Modeltaxatie

Sommige geldverstrekkers ‘ontduiken’ dit deel van de procedure en laten een bureau een taxatie maken op basis van big data, dit wordt ook wel een ‘modeltaxatie’ genoemd. Op basis van modellen en geregistreerde informatie over het huis en de omgeving, wordt een taxatie gedaan. Toch komt zo’n modeltaxatie vaak niet eens in de buurt van een rapport door een echte taxateur. Een modelmatige waardering gaat namelijk altijd om een gemiddelde woning. En, nog belangrijker: Eerdere geregistreerde verkoopwaarden (de big data) zeggen niets over de huidige staat van het huis.

Nadelig voor de koper

Waar er allerlei eisen zijn aan taxateurs en hun rapporten, controleert niemand hoe de modelmatige waarden tot stand komen. Dit is vreemd en zorgwekkend, vindt de directeur brancheorganisatie VBO Makelaars, Hans van der Ploeg. Hij roept in het FD op tot een aanpak van deze ondoorzichtige, niet nauwkeurige manier van taxeren. Vaak wordt een huis ver boven of ver onder de eigenlijke waarde getaxeerd. In beide gevallen is dit nadelig voor de koper.

Niet in alle gevallen

Deze manier van taxeren op basis van big data mag niet zomaar bij elke hypotheekaanvraag. Alleen bij aanvragen die lager zijn dan 90% van de koopsom. Van der Ploeg roept banken op om juist ook in deze gevallen een gecertificeerd taxateur in de hand te nemen, in plaats van een bureau die een modeltaxatie doen.

Blijf op de hoogte van de laatste rentewijzigingen

Meld u aan voor onze rentealerts.

Meer nieuws

Ook in 2008 altijd op de hoogte van het laatste hypotheeknieuws
Veel nieuwbouw door lage hypotheekrente

Het afgelopen jaar zijn maar liefst 30.047 nieuwbouwwoningen verkocht: 29 procent meer dan het jaar ervoor. De NVB, Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers, verwacht dat dit jaar tussen de 30.000 … lees meer

3 handige aftrekposten bij de jaarlijkse belastingaangifte
Jonge adviseurs komen met plan nieuw belastingstelsel
Uitstekend jaar voor NVM-makelaars

Met 214.000 transacties, waarvan bijna 165.000 bij NVM-makelaars, is het een uitstekend jaar gebleken voor makelaars. Dat meldt de NVM, de grootste Nederlandse Vereniging van Makelaars. Groei Het afgelopen kwartaal … lees meer

Vraag van de maand oktober: “Wat is een starterslening?”
Over hypotheken

Vereniging Bemiddeling Onroerend Goed (VBO)

De VBO (Vereniging Bemiddeling Onroerend Goed) is een brancheorganisatie voor makelaars in onroerend goed. Hierbij zijn ruim 1000 makelaars aangesloten De VBO-makelaars worden permanent getoetst om hun vakkennis bij te …