Hypotheek duurder door strenge bankeisen

26 augustus 2010

Houten – De komende jaren zullen banken hun klanten hoogstwaarschijnlijk hogere hypotheekrente gaan berekenen. Dit meldde Rabobank topman Bert Bruggink bij de presentatie van de cijfers over het eerste halfjaar. Deze conclusie trok Bruggink naar aanleiding van een vooruitblik naar november, wanneer de nieuwe bankeisen zullen worden vastgesteld, de zogenoemde Basel 3-afspraken.

Nu betalen hypotheekklanten nog 0,9 tot 1 procent bovenop de rente waartegen de Rabobank zelf leent. Na aftrek van de kosten blijft er voor de bank een winstmarge over van 0,4 procent, aldus Bruggink. Door de financiële crisis is gebleken dat banken over meer eigen kapitaal dienen te beschikken, om ook in zware tijden overeind te kunnen blijven. Nu was het namelijk zo dat de Nederlandse overheid diverse banken geld heeft moeten toestoppen.

In de zogenoemde Basel 3-afspraken wordt onder andere vastgelegd over hoeveel eigen geld banken dienen te beschikken ten opzichte van het geld dat zij uitzetten. De voorspelling van Bruggink is enigszins opmerkelijk te noemen, daar de NMa kortgeleden meldde een onderzoek te starten naar eventuele onnodig hoge hypotheektarieven in ons land.

Bron: bndestem.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Rente

Wat is rente? Dit is de vergoeding die verschuldigd is voor het lenen van geld. Heb je geld nodig om een huis te financieren, dan moet je een hypotheek afsluiten. …