Hypotheek binnen een week?

8 november 2017

Er doet zich een positieve ontwikkeling voor in ‘hypotheekland’: geldverstrekkers handelen steeds sneller hypotheekaanvragen af. Het duurt nu gemiddeld vijf weken voor een aanvraag behandeld is. Deze doorlooptijd staat nog wel ver af van de slogans waar mee gestunt wordt zoals: ‘Hypotheek binnen een week!’

Opmerkelijke verschillen

De doorlooptijden tussen het eerste en het vierde kwartaal van 2017 zijn vergeleken, en daarin zie je opmerkelijke verschillen. Zo duurt de aanvraag tot het renteaanbod nu, in het vierde kwartaal nog maar vier dagen, terwijl dit in het eerste kwartaal op 4,7 dagen lag. Maar de belangrijkste verandering zit ‘m in de aanvraag tot finaal akkoord. Die duurde eerder 40 dagen en nu nog maar 35,7.

Eindejaarsrun

Toch zijn deze positieve verschillen misschien iets te voorbarig gesteld. Het vierde kwartaal is namelijk nog niet afgelopen en de eindejaarsrun moet nog op gang komen. Velen zullen nog een hypotheek willen afsluiten onder de regels van 2017, waar bijvoorbeeld nog 101% van de woningwaarde kan worden geleend, in plaats van de 100% in 2018. Door deze ‘run’ kan de doorlooptijd weer oplopen.

Ingewikkelde hypotheekaanvragen

Niet elke geldverstrekker is er in doorlooptijd sinds het eerste kwartaal op vooruit gegaan. Zo zijn er hypotheekaanbieders die gemiddeld acht weken doen over het behandelen van een aanvraag. Dit betekent niet dat deze verstrekkers langzaam zijn, maar dat zij vaak de meer ingewikkelde hypotheekaanvragen behandelen.

Wil je zelf nog een hypotheek aanvragen onder de 2017-normen? Het kan, maar dan moet je opschieten. Zorg er in ieder geval voor dat het definitieve hypotheekaanbod vóór 15 november binnen is.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Nederlandse Vereniging van Makelaars in Onroerende Goederen (NVM)

De NVM is de grootste Nederlandse vereniging voor makelaars en vastgoeddeskundigen. Ze bestaat sinds 1898 en heeft haar hoofdkantoor in Nieuwegein. Namens de leden zorgt de NVM voor belangenbehartiging richting …