Hypotheek binnen een week?

Hypotheek binnen een week?
8 november 2017

Er doet zich een positieve ontwikkeling voor in ‘hypotheekland’: geldverstrekkers handelen steeds sneller hypotheekaanvragen af. Het duurt nu gemiddeld vijf weken voor een aanvraag behandeld is. Deze doorlooptijd staat nog wel ver af van de slogans waar mee gestunt wordt zoals: ‘Hypotheek binnen een week!’

Opmerkelijke verschillen

De doorlooptijden tussen het eerste en het vierde kwartaal van 2017 zijn vergeleken, en daarin zie je opmerkelijke verschillen. Zo duurt de aanvraag tot het renteaanbod nu, in het vierde kwartaal nog maar vier dagen, terwijl dit in het eerste kwartaal op 4,7 dagen lag. Maar de belangrijkste verandering zit ‘m in de aanvraag tot finaal akkoord. Die duurde eerder 40 dagen en nu nog maar 35,7.

Eindejaarsrun

Toch zijn deze positieve verschillen misschien iets te voorbarig gesteld. Het vierde kwartaal is namelijk nog niet afgelopen en de eindejaarsrun moet nog op gang komen. Velen zullen nog een hypotheek willen afsluiten onder de regels van 2017, waar bijvoorbeeld nog 101% van de woningwaarde kan worden geleend, in plaats van de 100% in 2018. Door deze ‘run’ kan de doorlooptijd weer oplopen.

Ingewikkelde hypotheekaanvragen

Niet elke geldverstrekker is er in doorlooptijd sinds het eerste kwartaal op vooruit gegaan. Zo zijn er hypotheekaanbieders die gemiddeld acht weken doen over het behandelen van een aanvraag. Dit betekent niet dat deze verstrekkers langzaam zijn, maar dat zij vaak de meer ingewikkelde hypotheekaanvragen behandelen.

Wil je zelf nog een hypotheek aanvragen onder de 2017-normen? Het kan, maar dan moet je opschieten. Zorg er in ieder geval voor dat het definitieve hypotheekaanbod vóór 15 november binnen is.

Blijf op de hoogte van de laatste rentewijzigingen

Meld u aan voor onze rentealerts.

Meer nieuws

Koopsubsidie en starterslening worden vaak vergeten
Vertrouwen in woningmarkt blijft

HOUTEN – Het vertrouwen van consumenten in de woningmarkt is in april stabiel gebleven. Dat meldt Vereniging Eigen Huis (VEH) dinsdag. Net als in maart, stond de indicator van VEH … lees meer

Toenemend aantal dure huizen in Nederland
Variabele hypotheekrente zorgt voor stijgende maandlast
Dijsselbloem voor wijziging provisieverbod

HOUTEN – Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem wil het via een wetswijziging makkelijker maken voor hypotheekadviseurs om huiseigenaren die met betalingsproblemen kampen te adviseren. Dat blijkt uit een voorstel om … lees meer

Flinke toename verkoop huizen dankzij lage hypotheekrente
Over hypotheken

Juridisch eigendom

Juridisch eigendom wordt verkregen door levering. Deze levering geschiedt bij notariële akte en deze akte wordt ingeschreven in de openbare registers.