Hypotheek aflossen met pensioenvermogen

5 februari 2019

Het pensioenstelsel is toe aan broodnodige vernieuwing. Minister Koolmees van Sociale Zaken deelt zijn ideeën hierover middels een brief met de Kamer. Zo wil hij mogelijk maken dat je een deel van je pensioenvermogen eerder opneemt om bijvoorbeeld hypotheekschuld af te lossen.

AOW-leeftijd

Eind vorig jaar gingen vakbonden, werkgevers en het kabinet in gesprek over hoe het pensioenstelsel nu is vormgegeven en hoe het vernieuwd zou kunnen worden. Ze kwamen er samen niet uit. Het overleg klapte voornamelijk op één pijnlijk punt, de AOW-leeftijd. Ze is nu al gestegen naar 66 jaar en zal nog verder toenemen. Het kabinet is na de mislukte bijeenkomst zelf aan de slag gegaan en begin februari presenteerde Koolmees de Kamerbrief over de pensioenvernieuwing.

Tien procent

Wat centraal staat in de vernieuwingsplannen is het recht op meer keuzevrijheid. Hoe wil ik omgaan met mijn pensioenvermogen? Als ik bijvoorbeeld een deel wil opnemen als ik net met pensioen ga om mijn schuld af te lossen en mijn hypotheeklasten te verlagen, moet dat mogelijk worden. De keuzevrijheid is wel beperkt, om te voorkomen dat mensen financieel in de knoop raken, mag er max. 10% van de pensioengelden worden opgenomen.

Wetsvoorstel

Het plan van de minister is om in het vierde kwartaal van 2019 met een wetsvoorstel te komen, maar binnenkort al met een brief waarin de hoofdlijnen voor de vernieuwing uiteen worden gezet. Het Centraal Planbureau deed vorig jaar uitgebreid onderzoek naar de behoefte aan en de mogelijkheden tot een flexibeler pensioen. De uitslag was positief: het is mogelijk (met bepaalde restricties zoals de 10%-regel) en mensen zouden de extra vrijheid op prijs stellen.

Levensverwachting

Minister Koolmees gaat verder laten onderzoeken of de koppeling tussen AOW-leeftijd en levensverwachting moet veranderen. Voor mensen met een zwaar (fysiek) beroep zou de toenemende levensverwachting niet gelijk op moeten gaan met de pensioenleeftijd. Wellicht komen de vakbonden, werkgevers en het kabinet hierdoor weer nader tot elkaar en tot een passende conclusie.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Geldgever

De geldgever is de partij die het geld verstrekt. Ook wel hypotheeknemer of hypotheekhouder genoemd.