Hypotheek afbetalen met Bitcoin? Spanje onderzoekt mogelijkheden

6 augustus 2021

Stel je voor: cryptovaluta als legitiem betaalmiddel, bijvoorbeeld om de hypotheekschuld af te lossen. De Volkspartij in Spanje lijkt dat wel wat, ze dienden recent een wetsvoorstel in om innovatie in meerdere industrieën te stimuleren. Heeft dit toekomst, ook in ons land?

Bitcoin voor onroerend goed

Het gaat in Spanje alleen nog maar om een wetsvoorstel. Het is een uitgebreid voorstel, waarin allerlei opkomende technologieën terugkomen. Naast Bitcoin bijvoorbeeld ook blockchain en cryptocurrency’s in het algemeen. Onderdeel van het wetsvoorstel is dus het legaliseren van Bitcoin om verzekeringen en hypotheken van onroerend goed mee te betalen.

Wettig betaalmiddel

Het wetsvoorstel komt niet uit de lucht vallen. Op verschillende plekken in de wereld worden er wetsvoorstellen gemaakt die met Bitcoin te maken hebben. De bekendste komt van de president van El Salvador. Bukele kreeg een overgrote meerderheid op zijn voorstel om van bitcoins een wettig betaalmiddel te maken.

ABN Amro terughoudend

Hoe staan wij hier in Nederland hier tegenover? ABN Amro communiceert een heldere boodschap naar aanleiding van een uitgebreide analyse: de bitcoin is ongeschikt als wereldwijd betaalmiddel. Waarom? Het totale aantal bitcoins is (te) begrensd en de transactiekosten zijn, helemaal bij kleine betalingen, relatief hoog. De bitcoin heeft daarnaast geen stabiel prijsniveau, dat is volgens de grootbank slecht voor het vertrouwen.

Beperkte mogelijkheden

ABN Amro zelf gaat voorlopig niet investeren in cryptovaluta, maar ziet tegelijkertijd beperkt mogelijkheden voor Bitcoin. Zo zou het efficiënt kunnen werken bij grote bedragen die internationaal worden betaald. Daarnaast zou de cryptomunt van betekenis kunnen zijn in landen waar sprake is van hyperinflatie.

Voorlopig lijkt de Nederlandse overheid en de financiële markt niet te peinzen over de spannende cryptomunt als wettig betaalmiddel om je hypotheek mee af te lossen.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Herinrichtingskosten

Herinrichtingskosten zijn de kosten voor het bewoonbaar maken van een huis bij het verhuizen. Met ingang van het belastingjaar 1996 zijn deze kosten wettelijk aftrekbaar.