Klik hier om WhatsApp te openen

Huwelijkse voorwaarden op de schop: gevolgen voor hypotheek

Vermogen en schulden die vóór het huwelijk zijn opgebouwd zijn als het aan de Tweede Kamer ligt na het ja-woord niet meer direct van het paar samen.  Dit heeft ook gevolgen voor huis en hypotheek.

Hypotheek

Heeft de ene partner zelf al een huis gekocht en een hypotheek daarvoor afgesloten en de andere partner komt erbij wonen? Na de bruiloft wordt ook degene die het huis niet zelf heeft gekocht, verantwoordelijk voor de hypotheekschuld, als er geen huwelijkse voorwaarden zijn. Met het nieuwe voorstel blijft de verantwoordelijkheid voor de betaling van de hypotheek bij de partner liggen die de lening heeft afgesloten.

‘Beperkte’ gemeenschap van goederen

Een meerderheid van de Kamer vindt dat trouwen in ‘beperkte’ gemeenschap van goederen de nieuwe standaard moet worden. Vermogen of schulden van voor het huwelijk, erfenissen en giften vallen buiten de gemeenschap. Zo deel je alleen datgene wat je samen opbouwt. Heeft de ene partner bijvoorbeeld een torenhoge schuld verzwegen, dan heeft de andere partner nu eigenlijk gewoon pech. Dat kan met de nieuwe opzet voorkomen worden. Andersom kan het ook betekenen dat de ‘rijkere’ partner niet volledig wordt ‘kaalgeplukt’ na een scheiding.

‘Verouderde wet’

Het plan is bedacht door VVD, PvdA en D66.  Nederland is – naast Zuid-Afrika en Suriname – een van de weinige landen waar nu nog in algehele gemeenschap van goederen wordt getrouwd als het bruidspaar het niet op een andere manier heeft geregeld. De voorstanders voorzien met de nieuwe opzet minder problemen na een echtscheiding. De wetgeving stamt uit 1838 en is aan vernieuwing toe, vinden ze. Zeker nu veel stellen later trouwen en voor het huwelijk al zelf vermogen hebben opgebouwd. Eerder riep een wetsvoorstel om voortaan niet meer automatisch in gemeenschap van goederen te trouwen felle weerstand op. Daarop werd het voorstel gewijzigd naar trouwen in een ‘beperkte’ gemeenschap van goederen.

Christelijke partijen tegen

Niet alle partijen zijn het eens met de nieuwe opzet. CDA en de kleine christelijke partijen vinden dat stellen twee gelijkwaardige mogelijkheden moeten krijgen om uit te kiezen: algehele gemeenschap van goederen of de beperktere waar de Kamermeerderheid nu voor kiest. Het een is dan niet ‘afwijkend’ van het andere en zou daarom ook geen extra notariskosten mogen opleveren.

 

Waarmee kunnen we je helpen?