Huurwoningmarkt onverminderd populair voor beleggers

18 december 2018

De Nederlandse vastgoedmarkt is de laatste jaren aan het veranderen. Waar in 2017 al een slordige €3,8 miljard geïnvesteerd in de huurmarkt, is dit bedrag afgelopen jaar naar verwachting bijna verdubbeld. Voor het eerst bestaat het grootste segment binnen onze vastgoedmarkt daarmee uit huurwoningen.

Verdubbeling

Vastgoedadviseur CBRE voorspelt in het FD dat het investeringsvolume in huurhuizen dit jaar op ongeveer €7 miljard uitkomt, terwijl Capital Value, een andere specialist op de woningbellegingsmarkt, zelfs uitgaat van €8,5 miljard. Hoe komt het dat de huurwoningmarkt het afgelopen jaar zo ontzettend is gegroeid?

Buitenlandse beleggers

Het heeft natuurlijk te maken met een aantal bedrijven die grote investeringenhebben gedaan. Zo noemt CBRE de woningbelegger Vesteda die voor €1,5 miljardaan woningen overkocht van NN Group. Dit is maar een klein voorbeeld van eengrote trend: investeren in de Nederlandse huurwoningmarkt, wat steeds meer buitenlandsebeleggers en pensioenfondsen doen.

Bekend terrein

CBRE verwacht dat met de komst van steeds meer buitenlandse investeerders, het aantal senioren- en studentenwoningen groter zal worden. Dit is namelijk een wat onontgonnen terrein voor Nederlandse partijen, maar voor de buitenlandse partijen juist heel bekend terrein. In totaal is er in de vastgoedmarkt in Nederland dit jaar naar verwachting tussen de €20 en €21 miljard geïnvesteerd.

Top van de markt

Met het voornoemde bedrag is weer een record bereikt; nog nooit was hetinvesteringsvolume zo groot. Ter vergelijking: in 2007, vlak voor de crisis, werder zo’n €13,5 miljard in Nederlands vastgoed geïnvesteerd. Dit recordbedragbetekent niet dat de vastgoedmarkt nog echt groeit, de totale investeringengroeiden namelijk maar met 4% ten opzichte van vorig jaar. Is de top van demarkt dan bereikt? Dat zal de toekomst uitwijzen.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Saneringscontract

Een saneringscontract is een overeenkomst dat een woning mag worden bewoond tot aan de sanering van een wijk.