Huurprijzen vrije sector flink gestegen

In de Randstad schieten de huren in de vrije sector omhoog. In de zes grootste steden van Nederland stegen de huurprijzen in het tweede kwartaal ten opzichte van een jaar eerder.
In heel Nederland wordt nu gemiddeld per maand 13,50 euro per vierkante meter betaald, een stijging van 6,2 procent op jaarbasis, meldt huurwoningplatform Pararius dinsdag.’

Rotterdam grootste stijger

Rotterdam spant de kroon, de huurprijzen stegen daar het meest: 6,9 procent in het tweede kwartaal. In die stad wordt nu 14,22 euro per vierkante meter betaald. Niet eerder was de gemiddelde huurprijs in Rotterdam zo hoog. De stad nadert daarmee het gemiddelde van Den Haag (14,46 euro per vierkante meter). Amsterdam en Den Haag volgen met prijsstijgingen van respectievelijk 6,3 procent en 5,4 procent. In Utrecht steeg de huurprijs met 1,9 procent, in Eindhoven met 1,2 procent en in Tilburg met 1 procent.

Amsterdam het duurst

Amsterdam blijft de stad met de duurste vrije sector. Daar wordt een gemiddelde prijs van 21,98 euro per vierkante meter per maand betaald. Amstelveen (18,46 euro) en Haarlem volgen (15,85 euro).
Met name in de provincies Noord-Holland (19,54 euro), Zuid-Holland (13.48 euro) en Utrecht (13,22 euro) stijgen de huurprijzen. Buiten de Randstad is de groei veel gematigder. Op enkele steden na, zoals Arnhem en Deventer.

Te weinig huurwoningen

Pararius meldt dat met name in Noord-Holland de huren flink stijgen, door invloed van Amsterdam en omgeving. ‘In deze regio is er voor de middeninkomens een groot direct tekort aan huurwoningen in de vrije sector. Dit zorgt voor een sterkte toename van de huurprijs’, aldus algemeen directeur Jasper de Groot.

Friesland goedkoopste huurwoningen

Friesland is met een gemiddelde prijs van 8,17 euro de goedkoopste provincie. Ook in Drenthe (8,22 euro) en Flevoland (8,35 euro) liggen de prijzen ver onder het landelijk gemiddelde.

Aanbod

De Groot ziet de vraag naar tijdelijke en snel toegankelijke woonruimte groeien. Mensen wisselen sneller van baan en meer mensen willen in de stad wonen. Deze mensen komen niet in aanmerking voor sociale huur. Ook een koopwoning ligt buiten hun bereik. De Groot: ‘Een groter middelduur segment met huurprijzen tussen de 700 en 1.000 euro per maand zou uitkomst bieden.’

Waarmee kunnen we je helpen?