Huren in de stad, kopen op het platteland

3 april 2008

Koopwoningen staan vooral op het platteland, in forensenplaatsen en aan de rand van de stad. In het centrum van grote steden en in studentenbuurten zijn vooral huurwoningen te vinden. Inwoners van de landelijke gebieden wonen hoofdzakelijk in koopwoningen. In kleine gemeenten zoals Rozendaal, Meerlo-Wanssum, Hunsel en Bergeijk bedraagt het aandeel koopwoningen meer dan 80 procent. Gemiddeld is iets meer dan de helft van de woningen in Nederland een koopwoning.

Huurwoningen geconcentreerd in dorpskern
Als er nog ergens huurwoningen in het landelijke gebied te vinden zijn, dan is het vaak in de dorpskernen. In de gemeente Noordoostpolder bijvoorbeeld, lag alleen in de dorpskernen het aandeel huurwoningen boven de 20 procent. Ook in bijna alle forensengemeenten in ons land staan beduidend meer koop- dan huurwoningen.

Huren vooral in de stad
Huurwoningen komen vooral voor in de steden. Amsterdam had in 2005 met 80 procent het hoogste aandeel huurwoningen. Rotterdam volgt met een aandeel van 72 procent. De studentensteden Groningen en Delft komen op de derde en vierde plaats met elk ruim 60 procent huurwoningen. In buurten rond universiteiten, zoals De Uithof in Utrecht, TU-Wijk in Delft en Drienerveld-UT in Enschede, is het aandeel huurwoningen zelfs 95 procent of hoger.

Koopwoningen aan de rand van de stad
Terwijl in het centrum van steden hoofdzakelijk huurwoningen staan, liggen koopwoningen vooral aan de rand van de stad. Zo hebben enkele buurten in het centrum van de stad Groningen meer dan 80 procent huurwoningen. In buurten die verder van het centrum liggen, zoals Leegkerk en Ruischerbrug, is dit aandeel minder dan 20 procent.

Bron: CBS

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Opeten van de eigen woning

Een persoon die voor een bijstandsuitkering in aanmerking wil komen, moet – tot aan een bepaalde vrijstelling – op zijn vermogen interen voordat er recht op deze uitkering ontstaat. Dit …