Hulp nodig voor 10.000 probleemgevallen woningmarkt

10 april 2009

HOUTEN – Woningeigenaren die het meest worden geraakt door de verslechterde situatie op de woningmarkt moeten hulp krijgen. Het gaat hierbij om een groep van ongeveer 10.000 eigenaren van woningen, die een echt probleem hebben.

Aldus voorzitter Ger Hukker van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) donderdag bij de presentatie van de woningmarktcijfers over het eerste kwartaal van dit jaar. Op dit moment zijn er ongeveer 30.000 tot 35.000 woningeigenaren die hun woning moeten verkopen, omdat ze al een ander huis hebben aangekocht.

Volgens Hukker kan een groot deel van deze groep best wat zakken met de prijs, omdat er nog steeds veel overwaarde op de woning zit. Bij zo’n tienduizend mensen is dat echter niet het geval. Deze mensen moeten verkopen onder de prijs, maar hebben de eigenlijke prijs minstens nodig om hun nieuwe woonsituatie te kunnen betalen.

Hukker: ,,Voor deze mensen is dat pijnlijk. Het kan gaan om een gat van 10.000 tot 15.000 euro. Dat is voor een bank niet zoveel, maar een particulier kan daar tientallen jaren last van blijven houden. Het is maatschappelijk heel kwalijk als we deze mensen laten vallen."

Het voorstel van Hukker is dat de banken deze mensen helpen aan een overbruggingskrediet. ,,Parkeer het probleem. Want over vijf jaar ziet de woningmarkt er weer heel anders uit en kunnen deze mensen dat geld gewoon aflossen." Hukker stelt dat het in principe gaat om overkreditering, iets waar de toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) op tegen is. Maar volgens de voorzitter zou de AFM in deze situatie een oogje moeten dichtknijpen.

Op dit moment staan er in Nederland ongeveer 150.000 huizen in de verkoop.

Bron: rtl.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Onderhandse akte

Een onderhandse akte is een akte die is opgesteld zonder tussenkomst van een notaris. Deze aktes worden in veel gevallen toch bij de notaris getekend als de hypotheek passeert. Voorbeelden …